RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Livet langs linje 5

I disse dager feirer t-banen 40 år i Oslo. De lange skinnene binder byen sammen mer enn noen gang før.

Linje 5:Hasle t-banestasjon en formiddag midt i uken. Jeg står og venter på t-banen oppover mot Vestli. Mens jeg venter begynner jeg å tenke på at jeg faktisk aldri har tatt linje 5 lenger enn til Veitvet. Grunnen til det er vel at jeg aldri har hatt noe interesse av å ta den lenger.
Mens jeg står der og har rotet meg inn i et virvar av tanker, kommer t-banen. Den kommer inn på stasjonen mens den bremser sakte opp. Dørene åpnes, jeg går inn, dørene lukkes. I min desperate jakt etter en sitteplass ser jeg en klassekamerat, Petter Wright. Og tilfeldigvis var det et ledig sete ved siden av han også. Jeg setter meg ned med noen spørsmål.
Hvordan syns du det er å ta t-banen gjennom Groruddalen?
Jeg syns det er veldig koselig. Veldig sosialt. Også er det jo mye fint å se på, forteller han mens han titter forsiktig ut av vinduet.
Tar du linje 5 ofte?
Ja, det gjør jeg. Jeg bor i sentrum og går på Bjerke vgs. Så jeg blir nødt til å ta den hver dag.

Nesten tomt

Han ser trøtt ut mens vi kjører forbi Økern. Vi er nesten alene på t-banen nå. Det var mange som gikk av. Det ser ut som om det er mange arbeidsplasser på Økern. I og med at det står et navn på en bedrift på hver bygning jeg ser.
Hvis du må velge én, hvilken t-banestasjon i Groruddalen syns du er finest?
Jeg liker Romsås, den er vakker og ganske kul, sier han og ler.
Det er jo vanskelig å ikke legge merke til at det er mye tagging og graffiti langs t-banelinja, har du noen problemer angående det?

Nei, egentlig ikke. De store kunstverkene med masse farger er veldig fine. Det eneste jeg irriterer meg over angående det er "småtæggene". Det blir litt for mye.
"Neste stasjon er Linderud" hører vi en kraftig mannestemme si på høytalerne. Petter gjør seg klar til å gå av. Jeg må bare spørre han om en ting til.
Kan du si tre ord som du mener beskriver t-banen?
Kultur, sosial og gammel, sier han mens dørene åpnes og han går forsiktig ut av t-banen.
Jeg er nå alene på min reise. Dørene lukkes og t-banen jeg sitter på begynner å bevege seg oppover mot Veitvet. Det eneste jeg vet om det stedet er at det er en fin bowlingbane på senteret der. Jeg vet også at det er veldig kaldt å løpe med lite klær på der. Men det er en annen historie. Dørene har akkurat blitt lukket og jeg kjører videre. Jeg må vel si at jeg syntes Veitvet hadde en veldig kjedelig t-banestasjon. Men hvis du bare skal av der for å spille en bowlingrunde der, så lønner det seg.
Mens jeg sitter og tenker på hvor bra bowlingbaner det er på Veitvet, og hvor lyst jeg har til å ta meg en bowlingrunde, kjører t-banen forbi Rødtvet.

Godt inntrykk

"Neste stasjon er Kalbakken" sies det fra høyttalerne i taket med den samme kraftige mannestemmen. Kalbakken har jeg hørt om før, jeg kjenner noen som bor der. Inntrykket mitt av Kalbakken er veldig fint. Personene jeg kjenner der er greie og stasjonen er fin.
Jeg er egentlig veldig glad i t-banen. Det er så koselig å sitte på et sete med små sporveislogoer og bare se naturen gå sin gang på utsiden av vogna. Noen ganger er det kanskje litt kaldt eller varmt, men da kan man jo enten ta på seg klær eller ta av seg. Man får også en liten frihetsfølelse av å sitte på t-banen. Man kan jo nesten gjøre hva man vil. Diskutere politikk, høre på musikk, snakke om hvor full du ble dagen før eller bare sitte der og se ut av vinduet. Uten at noen hindrer deg. Det er livet.

Koselig

Mens jeg sitter og bare tenker på livet og t-baner, begynner turen å nærme seg slutten. Jeg er nå på Romsås. Petter hadde rett, det er en veldig kul stasjon. Kanskje en av de kuleste jeg har sett. Det er nesten som å være i gruvene i Kongsberg. Veldig koselig. Jeg får nesten lyst til å gå av og bare sitte der.
Mens jeg fortsetter forbi Rommen, tar jeg frem matpakka og spiser opp salamiskiva mi. Og før jeg vet ordet av det kjører t-banen mot Vestli og mannen i høyttaleren sier "Neste og siste stasjon er Vestli".
T-banen stanser, dørene åpnes, jeg går ut og sier farvel til t-banen som akkurat har lukket dørene. Nye passasjerer kommer inn på perrongen for å ta t-banen nedover igjen. Nedover mot nye inntrykk.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere