Livet på fjesbok

Vi lever i banebrytende tider. Verden og livet forandrer seg i radikalt raskt tempo, og da særlig på den elektroniske fronten. Stadig mer kontakt mellom oss mennesker skjer via nettet. Kontakter knyttes over landegrenser. Uventede møter skjer. Personer du kanskje hadde glemt, dukker plutselig opp igjen i livet ditt. Jeg snakker om Facebook.

Den er definitivt ikke noe blaff, denne merkverdige trenden som "herjer" verden. Per dags dato er over 2 millioner nordmenn registrert med egen profil på Facebook. En rask titt på historien forteller alt om hvor kjapt dette går.

Dette er hva jeg har klart å få rede på av Facebook-historikk. I oktober 2007 ble det slått opp som nokså sensasjonelt at hele 940.000 nordmenn var på Facebook. Det skulle bare gå to måneder, i desember 2007, så var 1 million av oss inne på nettsamfunnet. I august 2008 var det registrert 1,3 millioner nordmenn på fjesboka, som noen ynder å kalle den.

Januar i år var 1,5 millioner bergtatt av fenomenet. I mai i år meldte et nettsted at over 2 millioner var medlem på Facebook. Hva er det egentlig som skjer?

Selv var jeg blant de trege og skeptiske til å melde min ankomst. Og jeg var ikke alene. Mange av mine venner er medlem, men en god del vegrer seg. Likevel, skeptikerne blir færre og færre. Én etter én har de kapitulert og kastet seg på bølgen.

Jeg har en bror som tilhører de kritiske. Men i det siste har til og med han vurdert å henge seg på. Broder bor i Tyskland, og på et besøk hjemme nylig guidet jeg han litt rundt på min profil. Noen kjappe søk viste at mange av hans gamle venner her hjemme befant seg på Facebook. Hans motstand var dermed i fritt fall....

Jeg er ikke blant de ivrige brukerne. Det kan gå opptil en uke mellom hver gang jeg er inne. Men i det siste har det skjedd svært så hyggelige nyheter i mitt liv. Og dermed er ikke veien veldig lang inn på Facebook. Jeg er nemlig blitt truffet av kjærligheten!

Amors piler ble ikke avfyrt på nett, men i virkelighetens verden, under en campingtur på Sørlandet. Hun har spredt "nyheten" rundt til sine, og jeg gjør det til mine. Facebook deler inn brukerne i "singel" og "i forhold". Når endringen inntrer, får alle vennene automatisk en beskjed, uten at du nødvendigvis må varsle alle.

Det tok ikke mange minuttene før de første "gratulasjonene" dukket opp. Facebook er jammen meg fantastisk. Men størst av alt er jo kjærligheten. God sommer!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.