*Nettavisen* Nyheter.

Livredde for barnehagene etter kuttforslag

SKAL DEMONSTRERE: Rebecca Heggbrenna Florholmen (Foreldregruppen), Silje Naustvik (NSF), Roy Pedersen (LO-Oslo) og Roger Dehlin (Fagforbundet) hever stemmen. De er redde for at kuttene til bydelene i Oslo vil ramme dem som trenger det mest. Foto: Foto: Camilla Svendsen

Byrådet vil gi mindre penger til bydelene i 2013. Nå er foreldrene livredde for et dårligere barnehagetilbud. LO gjør seg klar for kamp og streik.

OSLO: Byrådet foreslår å kutte 177 millioner kroner i bydelenes budsjett i 2013. Tallene erhentet fra tilleggsinnstillingen til byrådets budsjett. Nå frykter flere at kuttene vil sørge for elendig kvalitet i velferdstilbudene. Spesielt i barnehagene.– Jeg er livredd for å komme i den situasjonen at jeg leverer i barnehagen uten at jeg føler meg trygg, sier Rebecca Heggbrenna Florholmen fra Foreldregruppa for Oslobarnehagene.

LES OGSÅ: Her presenterer de budsjettet

Redd for bemanningen

Foreldregruppa har fått 4000 underskrifter elektronisk, og de har lister hengende oppe i barnehagene. Foreldrene vil uttrykke sin bekymring.

– Ikke bare er det kutt, men nå frykter vi også for bemanningen sier Florholmen. Hun viser til Grunnbemanningsavtalen som nå er oppsagt av kommunen. I den var det nedfelt hvor mange barnehageansatte som skal ha ansvar for hvor mange barn.

– Nå står kommunen og bydelene fritt til å øke antall barn per voksen. Vi opplever det som skremmende, forklarer Florholmen.

Foreldreaksjonen har bestemt seg for å bli med LO Oslo, Utdanningsforbundet og Fagforbundet på en protest ved Rådhuset 5. desember. Dette er dagen da foreningene tar sine ansatte ut i politisk streik fra klokken 14 til klokken 17.

– Vi håper at så mange som mulig vil komme og støtte oss, sier Roger Dehlin fra Fagforbundet.

LES OGSÅ: Etterlyser en halv basket-million

– Pasientene blir sykere

Den politiske streiken fører blant annet til at barnehager stenger klokken 14 den aktuelle dagen.

– Vi er lei av at bydelene blir strupet, og vi er veldig engstelig for barnehagene spesielt, sier Roy Pedersen, leder av LO Oslo.

Ikke bare handler dette om kuttene, men det handler om måten Oslo kommune vil spare inn penger på.

– Konkurranseutsetting og privatisering. Bestemor, ungdommer og barna blir satt ut på anbud.

Silje Naustvik fra Norsk Sykepleierforbund supplerer:

– Konsekvensene av kuttene til bydelene er at helse- og sosialtjenester rammer. Pasienter blir bare sykere og sykere, sier hun.

– Det kan godt hende noe blir spart inn ved konkurranseutsetting. Men da må man også se på grunnen til innsparingene. Det er dårligere pensjon, dårligere kvalitet og mindre bemanning på de stedene som er konkurranseutsatt, mener Dehlin.

LES OGSÅ: Får skole uten gymsal i 2013

Går ut over de svakeste

LO-lederen sier at debatten om eventuell omfordeling av pengene er omfattende, men at det er en debatt som må frem. Pedersen er tydelig på at både eiendomsskatt og skatteøkning for de rikeste er en del av løsningen.

– Oslo er en by i vekst. Det er ansvarsfraskrivelse å sitte og se på at kvaliteten i barnehagene går ned, at det kuttes i velferdstilbud og i andre tilbud som ikke er lovfestet. Byrådet er nødt til å gjøre noe, sier Pedersen.

– Vi hører om rapporter, OL-søknad og andre ting som koster millioner av kroner. Så kommer kuttene til bydelene etterpå. Første prioritering burde være å ta vare på de svakeste, sier Naustvik.

LES OGSÅ: Kroken på døra for Fri Rettshjelp

Håper på firesifret

Om lag 6000 ansatte i LO Oslo, Fagforbundet Oslo, Utdanningsforbundet Oslo, FO, SL og Norsk Sykepleierforbund kommer til å streike 5. desember.

Utenfor Rådhuset vil det bli appeller og kunstneriske innslag. I tillegg skal en appell overleveres til finansbyråd Kristin Vinje (H).

– Vi håper på godt oppmøte, i hvert fall firesifret, sier Dehlin. Han håper også at privatpersoner vil møte opp og delta.
Det oppfordres også de ulike fagforeningene til å stille med sine plakater.

Må ha nok øyne

– For oss er ikke dette partipolitisk, men vi må stå opp for vår mening, sier Florholmen.

Hun klarer ikke se hvordan kvaliteten skal opprettholdes i barnehagen når bydelene får så lite penger og viser til Øie-utvalgets konklusjoner fra 2012.

Øie-utvalget viser til at en god grunnbemanning og pedagogisk bemanning har betydelig innvirkning på kvaliteten i barnehagen. Også Barneombud Anne Lindboe ønsker å lovfeste minstebemanning i barnehagen. Vi må ha nok hender, nok fang og nok øyne til å se våre barn. Det er viktig for oss, sier Florholmen.

LES ANDRE NYHETER FRA DITTOSLO.NO:

Lette etter hunden Amy – Fant kanin

Vil ha Rekdal hjem til Vålrenga

– Kommunale boliger har aldri vært bedre

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.