Livredde naboer på Bestum

- CC Vest skryter av at de stadig får flere kunder. Det må vi lide for, fortviler beboerne i Bestumveien. De etterlyser fartsdumper.

Lilleaker: I en årrekke har naboer, skole, barnehager og Sollerud Vel kjempet for bedre trafikkforhold i Bestumveien. Nå er småbarnsforeldrene som bor i den delen av Bestumveien som ligger mellom Sollerudveien og Lilleakerveien på hugget igjen. Og denne gangen har de ikke tenkt å gi seg.
- Vi trenger fartsdumper nå! sier Elisabet Davidsen, mamma til Sigurd (4 1/2) og Anna (1).

Pene damer knytter neven

- Veien er utrolig smal, vi har ikke fortau og biler står parkert langs hele den ene siden. Ifølge Samferdselsetaten skal disse parkerte bilene virke fartsdempende. Det er overhodet ikke tilfellet her. Når bilister kommer kjørende og ser rekken med parkerte biler, tar de fart for å komme forbi for å unngå møtende trafikk. Derfor opplever vi det som direkte farlig å ferdes på veien. Det er håpløst nok nå på sommeren, så man kan jo bare tenke seg hvordan det er å komme seg frem med barnevogn her på vinteren, forteller Davidsen.
Hun får støtte fra venninne og nabo Kristin Ellefsen:
- Skal det skje en ulykke før vi får fartsdumper? spør hun seg.
Ellefsen er mor til tre barn og forteller om flere uhyggelige opplevelser utenfor huset sitt.
- I dag var en mann 20 centimeter fra å kjøre inn i vognen min. En gang opplevde jeg at en eldre bilist kjørte borti vognen min som Victor (5 mnd) og Trond (1 1/5) satt i. Mannen enset ikke at han var borti oss en gang.
- Jeg har opplevd at en pen og pyntelig ullernfrue med flott bil viste meg knytteneven. Hun mente nemlig at jeg og vognen ikke kom oss fort nok ut av veibanen, forteller Davidsen.

- Voldsom gjennomgangstrafikk

Davidsen mener gjennomfartstrafikken må ta største del av skylden.
- CC Vests utbygging og økende kundemasse har vi virkelig fått kjenne på kroppen. Jeg fatter ikke at man kan utvide et kjøpesenter så mye uten å gjøre noe som helst med trafikkforholdene i nærmiljøet. Det er også flere av deres kunder som parkerer bilene på veien vår.
Aller verst er trafikken på ettermiddagen - når foreldrene går hjem fra barnehagen med barna sine. Når det er kø på Lilleakerveien og E18 velger mange bilister Bestumveien. Og ifølge naboene kjører svært få av dem i 30 km/t.
- Det er trist at våre ungers sikkerhet ofres for at folk skal komme seg fort hjem. Som foreldre har vi selvsagt et ansvar og vi driver skikkelig skremselspropaganda. Men jeg mener vi bør ha rett til å gå trygt i eget nærområde, fortsetter hun.

Ikke prioritert

Seksjonsleder på trafikkplanseksjonen i Samferdselsetaten, Torgeir Engesveen, synes det er trist at ikke 30-sonen respekteres i området. Men etaten har ikke prioritert flere fartsdumper i Bestumveien i år.
- I vinter lagde vi et forslag om flere fartsdumper i bydelen. Forslaget har på høring hos bydelsutvalget i, og er nå oversendt byråden. Totalt har vi foreslått et tyvetalls nye humper i Ullern bydel, men Bestuveien har ikke blitt prioritert.
Engesveen er overbevist om at de parkerte bilene virker fartsdempende.
- Utfra erfaring vet vi at farten øker med bredere vei.

Gir ikke opp

Trebarnsmoren Randi Bakke har bodd i Bestumveien i ti år, og forteller om helt andre trafikkforhold da hun flyttet til området.
- Jeg vil ikke si det er som natt og dag, men det er ikke langt unna. Nå er nesten trafikken en grunn til å flytte herfra, mener hun.
Men forhåpentligvis blir hun ikke nødt til det. Kampviljen er tydelig på topp - og damene gir seg ikke før to-tre nye fartsdumper er på plass i Bestumveien.
- Dette er jo et veldig fint og barnevennlig område, og vi kommer ikke til å gi oss, advarer de.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.