RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Livsfarlig skolevei - ingen tar ansvar

Dette var tittelen i Ullern Avis Akersposten i 1999 og gjaldt en farlig bro over Mærradalsbekken. Siden har tiden stått stille.

Fortvilet kamp

Siden slutten av 90-tallet har Øystein Jebsen Havgar fortvilet kjempet med Oslo kommune for å få noen til å ta ansvaret for broen over Mærradalsbekken, som er en del av turstien "Kirkestien". Gangbroen går på nedsiden av trikkelinjen i St. Edmunds vei, fra St. Edmunds vei 60 til Ullernveien 15.
- Ullern Avis Akersposten skrev om denne broen i 1999, hvor jeg også den gangen påpekte at broen er en del av en skolevei til Bestum skole som blir mye brukt. Den gang som nå er det blitt skader på broen etter ny flom, men ingen vil ta ansvaret for å gjøre noe med den ødelgate broen, sier Havgar.
Broen vi ser på er blitt vridd og skjev, samt såpeglatt og uten rekkverk. Ingen kan føle seg trygg på denne broen med en flomstor Marradalsbekken under.

Vannvittig

- Den siste flommen har tatt mer eller mindre knekken på broen ved at en jernbanesville og store stokker har gått inn i den. Som ellers har jeg ryddet unna, men nå er broen så skadet at den er ubrukelig. Tenk at dette er en populær skolevei med masse smårollinger, så har ikke broen rekkeverk en gang. Det er helt vannvittig.
Kirkestien er en del av Grøntplanen for Oslo og er i tillegg ferdig regulert som tursti.
- Det er hevd på å bruke denne stien som går gjennom min hage. Det er jeg glad for og jeg synes det er hyggelig med alle menneskene som bruker stien. Ofte slår jeg av en prat med forbipasserende. I hagen har jeg laget flere skulpturer, med blant annet materialer som kommer drivende med bekken. Barna synes det er morsomt og trygt å gå denne veien, bortsett da fra broen naturligvis. I alle disse årene har jeg hatt et svarteperspill gående med det offentlige, hvor alt fra bydel til friluftsetat, samferdselsetat og vann- og avløpsetaten har vært involvert. Det er blitt påstått fra kommunens side at gangbroen er mitt ansvar som grunneier, men min eiendomsgrense stopper ved Mærradalsbekken. Jeg eier ikke bekken, som er kommunens ansvar. En representant fra samferdselsetaten sa til Ullern Avis Akersposten: "Det enkleste hadde vel vært om Øystein Havgar fjernet hele broen, for da blir han kvitt probelemet". Det er jo en uttalelse som er helt hodeløs når man snakker om en sti som publikum har krav på å bruke, som nå nå også er regulert til tursti. Alternativet ville da være å føre skolebarn og barnehagebarn opp i en fortausløs gate. Kommunen må sørge for at en bro kommer på plass, som både har høyde, sikkert rekkverk og er dimensjonert til å stå imot flommen. Slik den er i dag risikerer man når som helst at en smårolling faller i bekken og drukner. Når Mærradalsbekken går så stor, er den også en fare for voksne, sier Havgar.

Rystet over forholdene

- En annen side ved saken er en overvannsrist litt lenger opp, som i følge vann- og avløpsetaten tilhører samferdselsetaten. Denne er fjærbelastet. Når den ikke blir renset, vil trykket mot risten føre til at alt som har samlet seg av kvist, stokker og annet renner ned mot min eiendom. Det er det som har skjedd nå. Her kommer det mye rart. Til og med en handlevogn har kommet med bekken, sier Havgar.
Han hadde håp om at noe ville skje etter at han på nytt hadde henvendt seg til Bydel Ullern.
- Det kom en delegasjon fra bydelen på 10 mennesker i fjor sommer. De var rystet over forholdene. Siden har det ikke skjedd noe. Alt står stille. Jeg gadd vite hvem som vil ta ansvaret den dagen overskriften i Ullern Avis Akersposten er "Barn druknet i Mærradalsbekken", sier Havgar, som på nytt har bedt Bydel Ullern foreta seg noe i saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere