RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Livsfarlig skolevei i Prinsdal

I et drøyt kvarter før halv ni hver morgen er det kaos nedenfor Prinsdal skole.

Prinsdal: – Jeg er livredd når jeg ser barna må dele skoleveien sin med mer eller mindre oppmerksomme bilførere, sier Liv Jorunn Eriksen, nestleder i bydelsutvalget, Hauketo-beboer og bestemor.

– Hver morgen går jeg hundeluftetur her, og det er ikke en dag jeg ikke ser for meg barn som blir skadet.

Hun er ikke alene om å være redd. Skolen jobber kontinuerlig med sikkerhet på skoleveien, foreldrene er engasjert, og politiet er stadig på stedet for å overvåke, veilede og straffe.

Kiss & ride

I lang tid har det vært argumentert med sniktrafikken om morgenen opp Høydalsveien, langs Øvre Prinsdals vei og ned Hauketoveien. Men det er nok ikke denne som er den verste og farligste. Det er den såkalte kiss & ride-kjøringen som skaper de farlige situasjonene.

I beste mening kjører foreldre barna sine til skolen. De føler det tryggest. Men når mange biler skal kjøre de nå elendig måkte veiene, stoppe og slippe av barna, snu og kjøre videre, oppstår det meget farlige situasjoner.

– Øvre Prinsdals vei er nå flere steder så smal at det ikke mer enn så vidt er plass til to møtende biler. Mellom disse kommer barn med tunge sekker og mange også med klær og effekter for uteaktiviteter. Skolen har også flere elever som kjører elektriske rullestoler.

Ikke trygt

Nordstrands Blad har et par morgener tilbragt halvtimen før skolestart ved Prinsdal skole for å observere. Ikke ved noen annen skole i våre bydeler har vi sett så mye uvettig og farlig kjøring på veier som er så lite egnet som skolevei som Øvre Prinsdals vei. Ikke fortau, smal vei, mye anleggstrafikk i forbindesle med bygging - og akkurat nå dårlig måkt.

– Jeg har vondt for å tro at vi klarer å stoppe foreldrekjøringen, men jeg ser en mulig løsning ved å lage en plass nedenfor den nye paviljongen. Landskapsarkitekter vet akkurat hvordan en slik plass kan lages trygg, sier bydelspolitikeren.

Mange henvendelser

Nordstrands Blad skrev på nyåret om trafikkfarlige forhold ved Ljan skole. Etter den har vi fått mange henvendelser om tilsvarende.

Politiaksjoner

– Vi får mange henvendelser om farlige steder, sier Morten Østraat, leder for ordensavdelingen på Manglerud politistasjon.

– Vi følger opp med aksjoner både på adferd og fart, og det hjelper en stund, sier han.

– Ved Prinsdal skole og veiene i nærheten av denne har vi vært mange ganger, og jeg kan bekrefte at det er meget vanskelige forhold her, så vi har stedet på kjøreplanen vår igjen om ikke lenge. Da vil det både gå på adferd med blant annet bruk av mobiltelefon, bruk av seler og fart, sier Østraat.

– Vi driver også mye veiledning, for jeg tror mange foreldre simpelthen ikke har hele trafikk bildet i hodet. De må få forklart at deres kjøring er farlig.

For mange biler

Men den største faren er altså at det er for mange biler på for liten og dårlig egnet plass. Derfor må oppfordringen være: Om det må kjøres, så ikke kjør barna helt frem til skoleporten! Færre biler betyr større sikkerhet. Og ikke å forglemme; barna har godt av litt morsjon og frisk luft før en lang dag i klasserommet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere