*Nettavisen* Nyheter.

Livsglede for eldre

Kan en dame som blir matet på sykehjemmet, klare å spise selv på restaurant med kniv og gaffel? "Livsglede for eldre" har klart akkurat dette. Nå kommer denne bevegelsen til Oslo, og jeg hilser dem hjertelig velkommen. Oslo trenger alle gode tiltak som kan gi sykehjemsbeboere og andre eldre meningsfylte og gode opplevelser. Deres første arrangement her i byen er på Bogstad torsdag 24. januar. Jeg håper det blir mange, mange flere.
Jeg traff "Livsglede for eldre" på en konferanse i august og ble umiddelbart fascinert av hva de har fått til. Hva og hvem er "Livsglede for eldre"? I utgangspunktet noen sykepleierstudenter i Kristiansand som oppdaget at mange eldre satt inne i eget hjem eller på sykehjem og aldri kom seg ut. Én dame de møtte, hadde sittet inne i ti år.
Studentene tenkte at de og andre frivillige kunne være ledsagere så de eldre kom seg på turer, konserter, fikk danse, bade, møte barn, gå på restaurant, reise utenlands osv. I det hele tatt, gjøre ting som andre mennesker gjør. Dette førte til at de arrangerte sin Livsglede-uke som har vakt stor oppmerksomhet både i Kristiansand og gjennom mediene. Siden fikk de til månedlige arrangementer i Kristiansandsområdet. En 93-åring fikk oppfylt sitt livs drøm - å hoppe i fallskjerm. Han måtte bare vente til kona var død, for hun ville aldri gitt han tillatelse, fortalte han pressen.
"Livsglede for eldre" har holdt på i flere år. Initiativtakerne er nå ferdig utdannet, og tiltaket deres er blitt en egen stiftelse. Nå etablerer de seg i flere byer bl.a. i Bergen og Oslo.
Undersøkelser har vist at mange nyutdannede sykepleiere rangerer jobb i sykehjem som det de ønsker minst av alt. "Livsglede for eldre" snur det helt rundt. De har lyst til å jobbe i sykehjem fordi eldre mennesker er så interessante og har så mange ressurser. La det få smitte-effekt. Vi trenger disse entusiastiske unge menneskene sammen med alle dem som allerede gjør en god og trofast jobb i Oslos sykehjem.
Aud Kvalbein
Varaordfører i Oslo og KrFs gruppeleder i bystyret

Annonsebilag