RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Livsvarige skader


Carl Christian Blich ønsker god gammeldags fluorbehandling tilbake.
Carl Christian Blich ønsker god gammeldags fluorbehandling tilbake. Foto: FOTO: Privat
Høyre mener dårlig tannhelse i barndommen fotfølger en resten av livet og skaper sosiale forskjeller.

SENTRUM: Helsepolitisk talsmann for Høyres bystyregruppe Carl Christian Blich ønsker å holde oppmerksomheten mot tannhelseforskjellene blant Oslo-barn og sammenligner tannhelsen hos de som sliter idag med det som var vanlig i den norske befolkningen på 50-60-tallet.

– Ungdom som må behandles for hull i tennene pådrar seg livsvarige skader. Det tror jeg mange av dagens 50-60 åringer kan skrive under på for de vet hva tannbehandling i ungdomsårene har kostet dem senere, sier Blich til Østkantavisa.

Det skapes med andre ord livslange sosiale helseforskjeller i barndommen, legger han til.

Blich var for ti år sidenpresident i Tannlegeforeningen og forteller at dette er gammelt nytt.

Ikke noe nytt

– Tannhelseforskjellene er ikke nye. Dette var en kjent også sak for ti år siden., fastlår han.

Blich foreslår at vi må tenke nytt for at det skal skje noen endringer.

– Når jeg har foreslått god gammeldags fluoebehandling for barn i barnehager og skoler så er det fordi jevnlig forebygging er viktig og for å rette oppmerksomheten mot det faktum at god tannhelse ikke er noen selvfølge, sier han.

Dessuten påpeker han at «nytt» egenltlig bare er gamle metoder som ikke lenger er i bruk.

Ja takk, - begge deler

– Så hører jeg tannpleiere innvende at fluorbehandling ikke er nok, for dette handler om mindre søtt kosthold og bedre tannpuss hver dag. Til det svarer jeg; ja takk, - begge deler!

Blich mener at hovedproblemet er at vi til nå ikke har nådd innvandrerfamiliene på en slik måte at de endrer vaner.

Færre og sentraliserte klinikker gjør også at det kan være en større terskel for barna og foresatte å komme til tannlegekontoret i dag enn det var for 10-15 år siden.

Større og færre klinikker har vært et faglig ønske, men kanskje må vi idag også sende ut noe personell dit barna er. Det behøver ikke være tannleger eller tannpleiere, for også sekretærene kan formidle budskap om forebygging. Kanskje bør slik aktivitet intensiveres? spørr Blich.

– Politisk engasjement for å hindre disse helse-forskjellene kan lede til mer penger til tannhelsetjenesten. Men vel så viktig er å finne bedre metoder å nå barn med dårlig tannhelse på, enn vi har benyttet til nå. For forskjellene beviser jo at vi ikke lykkes med å hjelpe de som trenger det mest!?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere