RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Førskolelærerstudentene Mia Cecilie Strand (t.v.) og Kristin Bergseth tror de har svaret på hvordan man kan lokke flere studenter til jobb i barnehage.
Førskolelærerstudentene Mia Cecilie Strand (t.v.) og Kristin Bergseth tror de har svaret på hvordan man kan lokke flere studenter til jobb i barnehage.

Lønna må opp!

Førskolelærerstudentene mener de har svaret på hvordan flere kan lokkes til utdanningen.

HØGSKOLEN I OSLO: Mia Cecilie Strand, fra Oppsal, er tobarnsmor og førskolelærerstudent på Høgskolen i Oslo. Hun tror mye av grunnen til mangelen på førskolelærere i barnehagen skyldes lønn.

Jeg vet om flere medstudenter som ikke vil bruke utdannelsen til å jobbe i barnehage fordi lønna er for lav, sier hun.

Verdt alle pengene

Med førskolelærerutdannelsen kan du bli pedagogisk leder i barnehage, eller lærer i første trinn i grunnskolen. Tar man et påbygningsår har man muligheten til å jobbe helt opp til fjerde trinn, noe som igjen betyr en høyere lønningsslipp.

Jeg har ikke valgt dette yrket for å bli rik. Vi pleier å si at vi får vår lønn i himmelen, fleiper hun og legger til

Denne utdannelsen er verdt alle pengene i hele verden.

Bør lønne seg

Leder i pedagogstudentene, Trine Berg Jacobsen, er helt enig med Strand.

Lønna må opp. Man kan være en idealist som vil jobbe med et barns utvikling, men det bør samtidig lønne seg å utdanne seg. Jeg tror også det er viktig å anerkjenne viktigheten av pedagogisk personale i barnehagen.

Kristin Bergseth, studentrådleder for førskolelærerstudentene, tror også yrkets status utad er med på å undergrave dets viktighet.

Yrkets status baseres på en generell holdning i samfunnet. Et godt eksempel er hvordan barnebokforfattere har lavere status enn andre forfattere, sier hun.

Ser ikke på karakterene

Stor etterspørsel i arbeidsmarkedet pleier i de fleste tilfeller å motivere studenter.

I førskolelærerenes tilfelle kan det vise seg å være annerledes. Bergseth forteller at flere av studentene har opplevd at innsatsen de legger i studiet er av liten betydning for arbeidsgiver. På grunn av den enorme mangelen er det tilstrekkelig kun å ha førskolelærerutdannelsen.

Det er frustrerende å jobbe vettet av seg med studiene når arbeidsgiver ikke gidder å løfte arket og se på karakterene dine engang, sier hun.

Dette sier Mia Strand seg helt enig i.

Jeg ønsker selvfølgelig at min arbeidsgiver skal ville ha meg, ikke bare en hvilken som helst førskolelærerstudent, sier Strand.

Dyttet under teppet

En annen ting som er frustrerende for studentene, er hvordan ufaglært personale med dispensasjon blir gitt status som pedagogiske ledere.

Den som blir satt på dispensasjon får automatisk tittelen pedagogisk leder. Slik blir viktigheten av studie dyttet under teppet. Så lenge ingen spør, vil de fleste ta det for gitt at vedkomne er en pedagogisk leder, sier Bergseth.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere