*Nettavisen* Nyheter.

Lofoten og Vesterålen - det angår også oss

Natur og Ungdoms Sommerleir mot oljeboring som arrangeres første uka i august, samlet rekordmange ungdom fra hele landet. Hva får ungdom fra Oslo, Kongsberg og Kristiansand til å engasjere seg i denne kampen? Til å stå på stand rundt om i landet og samle underskrifter mot oljeboring? Og burde ikke nordlendingene selv få avgjøre spørsmålet om oljeboring, uten særlig innblanding fra Natur og Ungdoms 6400 medlemmer?

Slaget om Lofoten og Vesterålen er det viktigste miljøslaget i Norge på lang tid. Mens verden trues av både klimakrise og matvarekrise, vil oljeindustrien inn i fødestua til verdens siste robuste torskebestand for å pumpe opp mer klimaforurensing. I havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen står miljøet og de fornybare næringene på den ene sida, og forurensing og oljeindustri på den andre.

Vi står ved et veiskille. Skal Norge og resten av den rike delen av verden fortsatt jage etter de fossile ressursene, eller skal vi satse på å ta vare på og videreutvikle de fornybare ressursene våre? Oljeindustrien forurenser mer enn noen andre i Norge, og utslippene deres er nesten doblet siden 1990. Norge eksporterer store mengder klimaforurensing til resten av verden. Samtidig sier FNs klimapanel at verdens klimagassutslipp må kuttes med opp mot 85 prosent innen 2050.

Hvis klimaproblemet skal løses, må noen ta ansvar for å bremse produksjonen av fossil energi. Hvis ikke Norge, hvem? Hvis ikke nå, når? Oljeforkjemperne vil gjerne ha det til at det bare er søringer og romantikere som ikke vil slippe oljeindustrien til. Det er feil.

Engasjementet for en oljefri kyst er stort også i nord, blant fiskere, reiselivsbransje og annen lokalbefolkning. Men også vi må engasjere oss! Dimensjonene her er alt for store til at spørsmålet om oljeboring i nord utelukkende kan avgjøres på kaia i Svolvær. At oljespørsmålet får oppmerksomhet også i internasjonal media, sier sitt. Dette angår oss alle. Så vi kommer til å fortsette å samle underskrifter.

Vi kommer fortsatt til å blande oss og å bry oss. Og jubelen kommer til å stå i taket hos Natur og Ungdom i både Oslo, Kongsberg og Kristiansand når regjeringen i 2010 sier nei til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.Ingrid Rønning Strand

Leder i Oslo Natur og Ungdom

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag