*Nettavisen* Nyheter.

Lofsrud går foran

Cola og potetgull hørte med til dagens orden ved Lofsrud skole. Der som ved mange andre skoler. Men nå har elevene selv tatt tak i problemet.

Ved en elevkonferanse ifjor ble elever og lærere enige om at de i fellesskap skulle finne et prosjekt som skulle gi bedre arbeidsmiljø. Dårlige kostholdsvaner var en del av bildet ved Lofsrud, og nå vet en jo at dette også påvirker adferd og lærings/arbeidsmiljø.

En egen miljøgruppe bestående av et utvalg elever har tatt tak i utfordringene, og det med en positiv tilnærming. Skolens kantine er etbalert midt i "gata". Elevene deler på ansvaret for kantinedriften, og her selges kun ordentlig, sunn mat. Hver fredag er det varm mat som serveres.

Elevene forteller selv at de merker stor forskjell på klassekameratene etter at kostholdet er lagt om. Til Nordstrands Blad forteller Anette n n Plassen i elevrådet at de merker stor forskjell dersom noen "ikke har spist riktig" i midttimen. Konsentrasjon er et viktig stikkord i så måte.

Det er ikke bare kostholdet som utgjør det positive bidraget, det er også mange aktiviteter i den utvidete midttimen. Volleyball, styltegåing, fotball og smashball for å nevne noe. Og mens elevene tidligere forsvant ned på kjøpesenteret i midttimen, blir de fleste nå igjen for å spise og leke (!) med skolekamerater.

Lofsrud skole har også vektlagt orden som en del av prosjektet. Kontroller på klasserommene og interne konkurranser gir poeng og premier. I tillegg kårer de "månedens elev", en elev som har utmerket seg positivt i skolemiljøet.

Det er enkle grep vi snakker om her, men samtidig er det viktige ting som har gitt en veldig god effekt i løpet av kort tid. Vi tror noe av suksessen henger sammen med at det er elevene selv som driver gjennom og styrer prosjektet. Da blir det også lettere å få tilhørighet til det, fremfor noe som ledelsen ved skolen bestemmer uten å involvere elevene.

Prosjektet ved Lofsrud skole bør absolutt være et eksempel til etterfølgelse for andre skoler i våre bydeler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.