*Nettavisen* Nyheter.

Lokale idédugnader blir storpolitikk

 

Gjennom et helt år har det vært arrangert idédugnader rundt om i Oslo og andre steder. Tirsdag 3. februar klokken 19.00 blir de presentert i Litteraturhuset.

Temaet har vært hvilke langsiktige mål skal vi sette oss for landet vårt og for nærmiljøet. Nå skal resultatene presenteres og dialogen føres videre i en serie møter i Litteraturhuset i Wergelandsveien.

100-årsmål

På1800-tallet hadde vi klare og samlende hundreårsmål, vi skulle løsrive oss fra Danmark og Sverige, vi skulle skape nasjonen Norge. Det tok omtrent 100 år fra 1814 til 1905.

På 1900-tallet hadde vi et tilsvarende stort og i hovedsak samlende mål, vi skulle industrialisere og modernisere landet. Det var uenighet om virkemidler og strid om fordeling, men det store moderniseringsprosjektet var felles. Og vi lyktes til de grader.

Med andre ord har vi i hovedsak nådd de store målene vi satte oss, nå virrer vi rundt i målområdet og vet ikke hvor neste etappe går.

Nye veier

Astrid Bjerke, miljørådgiver Grønn Hverdag, mener at befolkningen ikke kan fortsette rette frem.

- 3 % årlig økonomisk vekst i 100 år til vil gi 19 ganger så mye av alt, av boliger, biler, klær, julegaver. Det blir absurd og det er en økologisk umulighet. Men hva slags samfunn er det så vi ønsker for våre barn og barnebarn? Til manges overraskelse viste det seg at de fleste var forbausende enige når de tok seg tid til å snakke ordentlig sammen om dette, opplyser hun.

Økt livsglede og kvalitet

Målet dette hundreåret er at samfunnets hovedretning legges om fra å øke den materielle levestandarden til å øke livsglede og livskvalitet.

Samtidig gjøres det materielle grunnlaget varig, stabilt og bærekraftig ved ombygging fra vekstøkonomi til kretsløpsøkonomi (resirkulering og fornybar energi).

- En av de tingene det var stor enighet om er at vi trenger politiske ledere som tenker langsiktig, som er visjonære og som virker samlende. Særlig viktig blir dette når vi opplever finanskriser og ser den store klimakrisen nærme seg, sier Astrid.

Dette er temaet på det første av møtene i Litteraturhuset. Trenger vi en politisk unntakstilstand i 2009, et bredt politisk forlik på tvers av høyre- / venstreaksen for å møte de store utfordringene vi står overfor, og for å trekke opp en langsiktig kurs?

Kåre Willoch og Gudmund Hernes innleder dialogen og salen oppfordres til delta aktivt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.