Lokale sykehjem rammet

Riikka Aubert, daglig leder ved Oppsal sykehjem, sier det merkes at en rekke sykepleiere er tatt ut i streik, men hun mener driften er forsvarlig så langt. Foto: Arne Vidar Jenssen

Riikka Aubert, daglig leder ved Oppsal sykehjem, sier det merkes at en rekke sykepleiere er tatt ut i streik, men hun mener driften er forsvarlig så langt. Foto: Arne Vidar Jenssen

Norsk Sykepleierforbund gikk til streik ved private sykehjem tirsdag. To lokale sykehjem er rammet.

OPPSAL/MIDTÅSEN: Riikka Aubert, daglig leder ved Oppsal sykehjem, forteller at 14 av sykepleierne ved sykehjemmet er tatt ut i streik.

– De jobber turnus, det betyr at vi vil merke problemene på nesten hver eneste vakt, sier hun.

– Det som nå er viktigst for oss er å hele tiden sørge for faglig forsvarlig bemanning, Jeg har søkt om dispensasjon for en del av dem som er tatt ut i streik og fått dem innvilget. Det ser ut til å gå bra, blant annet fordi vi har en del sykepleiere som ikke er organiserte. Men det er klart at situasjonen er uheldig, sier Riikka Aubert til Nordstrands Blad.

Hun vurderer situasjonen fra time til time, og fra vakt til vakt.

Verre på sikt

– Ennå gir ikke streiken så store konsekvenser hos oss, vi etterstreber at beboerne skal merke minst mulig. Tirsdag hadde vi fem færre på dagvakten enn normalt. Det betyr at vi totalt er over 60 ansatte igjen innenfor mange forskjellige yrkesgrupper. Men en del jobber kan bare gjøres av sykepleiere. Om vi kommer i en situasjon der vi ikke kan dele ut medisiner på en forsvarlig måte, så må jeg varsle Fylkeslegen. Jeg håper og tror at vi ikke kommer dit, sier daglig leder Riikka Aubert.

Hun velger å ikke fokusere på hva som skjer ved en eventuell opptrapping av streiken.

– Personlig tror jeg alle parter ønsker en rask avslutning, sier Aubert.

Søker dispensasjon

Ved Midtåsenhjemmet kan ikke daglig leder uttale seg til pressen. Vi henvises til direktør Bård Kristiansen i Adecco Helse. Han forteller at åtte sykepleiere der er tatt ut i streik.

– Vi vil søke om dispensasjoner hver dag for å sikre forsvarlig og like god drift som vanlig. Våre beboere skal ikke bli skadelidende, sier Kristiansen.

Han sier de ansatte og ledelsen er enige om at alle må gjøre så godt de kan for å holde hjulene i gang etter at bruddet i forhandlingene ble et faktum.

– I det øyeblikk vi eventuelt merker at driften ikke lenger er forsvarlig, så må vi varsle Fylkeslegen, og da er tvungen lønnsnemd neste skritt, sier Kristiansen.

Forhandlet i tre år

Norsk Sykepleierforbund gikk til streik ved private sykehjem, fordi NHO Service ikke vil tilby en tariffavtale de finner akseptabel.

– Etter snart tre år med forhandlinger mener beklageligvis NHO Service fortsatt at sykepleierne skal akseptere dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn ellers i privat sektor og det offentlige. At NHO-bedrifter slik skaffer seg konkurransefordeler på bekostning av sykepleierne er uakseptabelt, og vi må dessverre ty til det sterkeste virkemiddelet vi har, sier Lisbeth Normann, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund.

Lambertseter neste

Første uttak omfattet 50 sykepleiere fra tirsdag morgen. Andre uttak omfatter nye 50 sykepleiere fra torsdag morgen. Da står to nye sykehjem i Oslo for tur, nemlig Lambertseter sykehjem (Norlandia) og Madserud sykehjem (Norlandia).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.