RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lokalhistorie-nerd og politisk vinglepetter

Kanskje er han den i verden som kjenner historien til Lambertseter og omegn aller best. Nå hever Ivar Sekne (66) blikket og serverer oss «gammelt nytt» fra hele Nordstrands Blads område hver mandag.

EKEBERG: – Allerede som tenåring leste jeg lokalhistorie. Det var nok litt uvanlig, sier Ivar. Vi møter ham i hjemme i stuen hans, der han kan nyte utsikt mot Ekebergsletta. Nok en utgave av en livlig Norway Cup er akkurat avsluttet, og han syns det er helt greit at freden igjen har senket seg over Ekeberg.

Mannen som tar over etter Gunnar Pedersen som formidler av lokalhistorie her i Nordstrands Blad, tar oss raskt med tilbake til barndommens idyll på Bolteløkka tidlig på 1950-tallet.

– Vi bodde rett ved Bolteløkka skole. Det var et fint sted å være barn, sier Ivar og minnes blant annet at faren tok ham med bort til Bislett stadion i 1952, der glimtet av Hjalmar Andersen med det norske flagget i OLs åpningsseremoni har brent seg fast som et flott minne.

Skøyteinteressen var tent, men det skulle vise seg at det var langt mer enn skøytegåing som skulle knive om oppmerksomheten hans i årene fremover.

Tidlig til drabantbyen

Åtte år var Ivar da en helt ny verden åpenbarte seg for ham: Familien flyttet til Lambertseter, drabantbyen som var i støpeskjeen. Dermed tilhører han den aller første generasjonen drabantbybeboere på Lambertseter.

– Jeg var til tilstede da Per Theodor Haugen hang i takrenna under innspillingen av «Støv på hjernen». Det var sikkert tøft nok å spille inn den scenen, men det kom ikke med på filmen at han hadde en veranda rett under seg, smiler Ivar, som husker en fri og fin tid blant blokkene på Lambertseter.

– Mødrene måtte jo ikke passe på oss på den måten man må i dag, sier Ivar. Han forteller om gode guttedager i skogen mellom Østerliveien og Cecilie Thoresens vei, om barna som vokste opp i det de kalte «brakkebyen», som var reist av tyskerne under krigen, og om spennende lek på de mange byggeplassene i området.

– Du vet, hadde det ikke vært for tyskerne og krigen, hadde ikke Lambertseter sett ut som i dag, sier lokalhistorikeren. Han peker på byggingen av småhus vest på Lambertseter, som stoppet helt opp på grunn av krigen.

– Uten krigen hadde nok denne byggingen fortsatt på Lambertseter, tror Ivar.

Et liv med musikk

Musikken ble hans første store lidenskap. Blokkfløyte spilte han sammen med en kamerat, men den ble lagt bort da han som 14-åring fikk en gitar i gave av foreldrene.

– Jeg hadde ikke bedt om den en gang, sier Ivar, som leste om musikk, øvde på gitaren, digget Elvis, Cliff Richard, The Shadows og The Beatles, og kom med i sitt første band som 17-åring, The Huskees.

– Vi startet med å spille Shadows-låter, men så kom jo Beatles, og da la vi om repertoaret.

– Vi var en del av et musikalsk ungdomsopprør. Ønskekonserten på radio var jo et helvete, men helt til slutt i sendingene tok det seg opp, med litt Elvis og Paul Anka, smiler han.

Musikkinteressen har fulgt ham siden, det samme har gitaren. Hobbyen lever i dag i beste velgående gjennom bandet Hal'loi, som stadig vekk spiller opp til dans.

«Sprogmannen» Ivar

Samfunnsengasjementet hans viste seg tidlig i språkdebatten som til tider raste på 50- og 60-tallet.

– Jeg var opptatt av språk og var en riksmålsmann da jeg gikk på Holtet gymnas. Jeg var grunnleggende konservativ på den tiden, sier Ivar, som må sies å ha fått en mer avslappet forhold til et «dannet» riksmål i ettertid.

Med hans konservative syn var veien kort til Unge Høyre. Og det var først da han som nestleder i Oslo Unge Høyre tok opp kampen mot norsk medlemskap i EEC (senere EF og EU), han begynte å ane at han kanskje ikke var enig med sin partifeller i ett og alt.

Det endte da også med et ganske så høylydt brudd med partiet tidlig på 70-tallet.

– Jeg var jo også en anarkist og en opprører, og det endte med at jeg ble kastet på hue ut som nestleder, smiler han.

– Men jeg lærte mye av tiden i Unge Høyre, blant annet fikk jeg god trening i å holde foredrag og å prate foran forsamlinger.

Følte seg hjemme i SV

Som tilhenger av fri abort, motstander av norsk EF-medlemskap og forkjemper for Forsøksgym, med tilløp til opprørske tendenser, innså Høyre-politikeren at han egentlig hørte hjemme langt mer mot venstre, og det tok ikke lang tid før han fant seg til rette i SV. Først var han blant annet aktiv i Folkebevegelsen mot EEC, før han fikk jobb som sekretær i Sosialistisk valgforbund, som blant annet besto av Sosialistisk folkeparti, som senere ble til SV.

Etter å ha tatt førsteavdeling juss, endret han kursen i en litt mer SV-typisk retning, og få år senere hadde han cand.mag-graden klar også innenfor statsvitenskap og sosiologi.

Avisredaktøren

I mange år på 70-tallet drev Ivar sin egen lille lokalavis, Drabanten, en SV-avis for Lambertseter og omegn. På det meste var opplaget oppe i rundt 1000 aviser månedlig, solgt som abonnementsavis og på dørene i nabolaget.

– Nordstrands Blad var jo vår motstander. Det ble venstre mot høyre, sier han og viser oss et eksemplar fra 1975. Her er det blant annet en artikkel fra bydelsutvalget på Ekeberg-Holtet-Bekkelaget, et utvalg han en periode selv satt i som SV-representant. Den gang var bydelsutvalget kun et rådgivende organ, men debatten kunne likevel gå høyt.

Med god erfaring fra både politikk og studentarbeid, blant annet som informasjonssekretær i Norsk studentunion, ønsket Ivar å utvikle seg som journalist. Planen om å ta hovedfag i sosiologi ble «torpedert» av at han ble far, og da den andre datteren ble født i 1981, var Ivar godt etablert som redaksjonssekretær for OBOS-bladet. Denne jobben ønsket han blant annet fordi han ikke bare var positiv til alt OBOS sto for.

– Jeg var kritisk til OBOS, blant annet til hvordan de utviklet drabantbyene. I OBOS-bladet fikk jeg mulighet til å lage reportasjer for eksempel fra disse drabantbyene, hvor jeg kunne være kritisk, sier han.

Byutvikling og journalistikk har han holdt på med helt til den dag i dag. De siste 23 årene har han vært frilansjournalist, og fremdeles er det byutvikling som er hans yndlingstema.

Han har gjennom årene hatt gleden av å se på byutvikling fra mange sider.

– På 80-tallet tok jeg steget over i det private, og da opplevde jeg utbyggere er mennesker, de også, sier han og smiler.

Lokalhistorie har hele tiden vært en viktig hobby, og mange av våre lesere finner i dag vår nye spaltists navn i bokhyllene. Eksempler på lokalhistoriske bøker som er ført i pennen av Ivar, er «Mot alle odds» og «Et skoleeksempel», som begge handler om skoler på Lambertseter, og «Fra bønder til blokker – Norges første drabantby».

Hopper etter Pedersen

– Gunnar Pedersen har mange trofaste lesere hver mandag i Nordstrands Blad. Nå skal du lage din egen vri på formidlingen av lokalhistorien. Hvordan blir det å «hoppe etter Pedersen»?

– Det er nesten litt skummelt, men samtidig er det en utfordring som trigger meg. Jeg ønsker å videreføre Gunnars formidlingsglede.

– Jeg ønsker å formidle enkelt og underholdende, og stille spørsmålet «hvorfor er det blitt sånn?», sier Ivar, som kommer til å løsrive seg mer fra Nordstrands Blads arkiv enn det Pedersen har gjort.

– Han har jo skrevet om det meste fra spaltene allerede, så jeg skal også bruke mange andre kilder, og noen ganger også lage nye saker om lokalhistoriske temaer, sier Ivar, og han avslutter med en oppfordring:

– Jeg gjerne vil ha respons fra leserne på spalten og tar gjerne imot ideer og historier. Send det gjerne på e-post til sekne@online.no, sier han.

Aller første utgave av «Gammelt Nytt», om Abildsø og Lambertseter for 100 år siden, kan du lese her!

Les også det store intervjuet med Gunnar Pedersen: Nå gir Gunnar seg

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere