RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lokalpolitiker har fått støtte fra Bill Gates


Bytter beite: Bekkelagsmann og Venstrepolitiker Karsten Gjefle er på vei til Afrika for å løse sanitærproblemer.
Bytter beite: Bekkelagsmann og Venstrepolitiker Karsten Gjefle er på vei til Afrika for å løse sanitærproblemer. Foto: Arkivfoto
Karsten Gjefle har fått 100.000 dollar av Bill Gates for å løse sanitærproblemer i Afrika.

BEKKELAGET: I 2009 startet den lokale Venstrepolitikeren stiftelsen Sustainable Sanitation design for å viderutvikle ideer om hvordan samarbeidspartnere i Uganda, tilgjengelig for forskning og produkt design, kan løse sanitærproblemer i urban slum på en forretningsmessig måte.

Del på Facebook

Verdige toaletter

– Det er i dag 2,6 milliarder mennesker som ikke har tilgang til et verdig toalett, 1 milliard bor i byer.

– I samarbeid med FIVAS og Forum for Miljø og utvikling har vi publisert et dokument som viser behovet for innovasjon og investering i bærekraftige sanitære systemer som kan skaleres opp slik at disse får et verdig toalett raskt, forteller Gjefle.

Han er tydelig på at det er de vannløse og gjerne urinsparende toalettene som er fremtiden.

En av 26 vinnere

Denne visjonen deler han med Bill Gates som nå setter 42 milliarder dollar inn i et program for å utvikle morgendagens toaletter.

I konkurranse med 2500 søkere fra hele verden er Karsten Gjefle og hans stiftelse blant de 26 sanitære prosjektene som vant 100.000 dollar fra Gates Foundation for å videreføre sin innovasjon på området.

– Det var kun fire prosjekter i Europa blant vinnerne, sier en stolt Gjefle.

Rask oppstart

Han setter snart kurs for Uganda.

– Vi skal lage en behandlingsenhet som tar imot biomasse (husholdningsavfall, urin fra urinaler og dritt fra latriner) og sørger for at det blir sykdomsfritt og trygt levert til bønder. Om de kjøper biomassen som gjødsel, kan det skapes business av dette og fungere uten store subsidier, forklarer han.

– Jeg skal ned på møter og se på tomten vi har fått tilgang til for behandlingsenheten. Vi håper å få alt på plass og kunne starte produksjon tidlig neste år. Det er målet mitt, sier Gjefle.

Først valg

Karsten Gjefle har de siste fire årene vært Venstres representant i bydelsutvalget på Nordstrand.

– For å gjøre plass til nye koster i BU og få tid til min store utfordring i Afrika, har jeg valgt å plassere meg godt ned på listen til Nordstrand Venstre ved kommunevalget, sier han.

– Men, jeg skal få med meg valgnatten og resultatene før jeg reiser til Afrika, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere