RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lokalt naturkart fra Sognsvann til Båntjern

På bydel Nordre Akers nettsider kan du laste ned et flott naturkart over området fra Sognsvann til Båntjern. Her er informasjon og inspirasjon for den som er glad i å gå på tur.

Sognsvann: "Bli med - litt vest for Sognsvann er skogen annerledes. Opplev elgens skog og se nøkkerosene flyte uforstyrret!"
Det er invitasjonen med på veien over heiene mot Båntjern - et naturens våte, vakre øye på grensen av vår bydel.
Et informasjonsprosjekt i bydelen har hatt som mål å øke elevers naturglede, naturkunnskap og fysiske aktivitet i hele 2005. Nå er naturkartet for området mellom Sognsvann og Bånntjern klart for oss alle. Biolog Hilde Friis har utviklet ideen og står for det faglige innholdet og presentasjonen.Tanken bak kartet er at nye generasjoner skal se verdien av og dele gleden ved naturen. I kartheftet finnes et vegetasjonskart over området. En sti med poster er merket av på kartet, og informasjonen om flora og kultur er bygget opp rundt denne stien.

Malmgruver og eventyrskog

Heftene starter med litt generell informasjon om biologisk mangfold og vegetasjonstyper, men har gir også spennende og nær kunnskap om det nære og det gamle. Visste du at det var jernmalmgruver ved Sognsvann på 1500-tallet? Kjenner du historien om den velstående Peder Anker som i 1791 fikk bygget en veiforbindelse mellom Bærums Verk og Maridalen, og at det er denne gamle Ankerveien vi rusler på fremdeles?
Biologi-postene følger de ulike typene vegetasjon. Det er vakre bilder av bukkeblad, myrhatt og bekkeblom, og tekster knyttet til hver av postene. Stort sett er dette planter som gjør det lettere å kjenne igjen akkurat den typen skog de vokser i. Vegetasjonskartet kan for eksempel fortelle deg hvor du finner blåbær! Visste du at dagpåfugløye lever særlig i områder der det vokser tistler! Tror du det bor troll i eventyrskogen? Har du pustet i stillheten ved Båntjern?

Flere i løpet av 2006

Nå produseres naturkart på løpende bånd fra Årvollåsen (Bydel Bjerke), fra Stovnerbakken til Liastua (Bydel Stovner), fra lutvannsområdet (Bydel Alna), St. Hanshaugen (Bydel St. Hanshaugen) og fra Ammerud (Bydel Grorud). Alle naturkartene som lages kommer til å ligge tilgjengelig på NOAs hjemmeside. Ønsker du kart i trykt utgave, kan du ta kontakt med bydelene.
I løpet av 2006 skal det lages ytterligere naturkart i flere områder. Sitter du inne med nærkunnskap, enten historisk eller biologisk, som bør med i et lokalt kart, så inviteres du til å ta kontakt med Nordre Aker Bydel eller Hilde Friis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere