RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NOSTALGI: Rune Larsen og Tor Endresen liker å lete blant gamle LP-plater etter slagere. Nå er de snart klare for Lollipop-jubileum i Konserthuset, og det er fullt mulig at det stadig er billetter å få kjøpt. Foto: Fredrik Eckhoff
NOSTALGI: Rune Larsen og Tor Endresen liker å lete blant gamle LP-plater etter slagere. Nå er de snart klare for Lollipop-jubileum i Konserthuset, og det er fullt mulig at det stadig er billetter å få kjøpt. Foto: Fredrik Eckhoff

Lollipop-duo starter jubileumsfesten i Oslo

Når Rune Larsen og Tor Endresen nå lader opp til jubileumsshow i Oslo, ser de tilbake på sine første møter med byen de ser på som sitt andre hjem.

OSLO: – It's now or never, sang jeg, og da bare BANG! synger, sier og gestikulerer Tor Endresen (55) inne på den trange kaffebaren i Grensen.

Han forteller om hvordan den originale RCA-mikrofonen fra 50-tallet ikke tålte hans stemme under opptak til den legendariske Lollipop-serien, som gikk sin seiersgang på NRK-tv. Tv-showet hadde sin premiere i 1989, og resultatet ble over 30 programmer og mer enn 300.000 solgte Lollipop-plater.

– Tor sang for nær mikrofonen. Man skulle helst stå en halvmeter unna de gamle RCA-mikrofonene, sier Rune Larsen, som både tegner – på journalistens blokk – og forklarer hvordan de gamle mikrofonene så ut.

– Jeg gikk på Torgallmenningen i Bergen her om dagen. Så var det noen jenter på 16-17 år som fniste og begynte å synge "Lollipop, lollipop...", smiler artisten, entertaineren, journalisten og foredragsholderen Larsen, som har stått på scenen siden han debuterte i bandet The white shirts allerede som 12-åring. Siden har han stått på store og små scener i hele landet og ledet uttallige kjente og kjære tv-programmer.
For folk flest er det Lollipop-suksessen sammen med Tor Endresen som har satt de dypeste sporene.

Jobben til Trond Viggo

– Det var egentlig meningen at Trond Viggo Torgersen skulle være min sidekick, men så fikk han jobb som "vaktmesteren" til Dan Børge Akerø, sier Larsen. Dermed ble det naturlig at Tor Endresen, som egentlig skulle holde seg til rollen som lead singer i bandet, fikk en mer framtredende rolle.

Larsen og Endresen ble de to bartenderne med matchende 50-tallsjakker som utfylte hverandre perfekt. Larsen førte mesteparten av ordet, mens...

– Jeg gjorde forefallende arbeid! smiler Endresen. – Jeg flyttet utstyr og sånt på scenen. Noen måtte jo gjøre det også, og jeg var jo liksom på arbeid.

Hippie på Frogner

– For oss Oslo-folk er dere blant bergenserne som virkelig har fått innpass også her hos oss. Hvordan er deres forhold til Oslo?

– Jeg kom til Oslo for første gang som 16-åring. Da skulle jeg være med på tv, i Pop-corn. Jeg tok nattoget fra Bergen og ble hentet i bil der jeg bodde på Hotell Viking. Det var helt magisk! sier Larsen, som går rett på en historie fra en sommerdag han vandret rundt i gatene på Frogner og skulle besøke en kompis i Balders gate.

– Det er 15 år siden..., sier Larsen.

– 15 år, Rune? Det er vel sikkert 25 år siden! skyter Endresen inn.

– Ja, det er vel det. Jeg så iallfall litt "hippie" ut, der jeg gikk solbrun i bar overkropp og barbeint, sier Larsen.

Problemet var bare at han ikke husket navnet på veien, bare at det var navnet på broren til Tor i norrøn mytologi.

– Så da gikk jeg rundt i gatene og spurte folk om de visste navnet på broren til Tor. Noen dager kunne jeg lese i en bergensavis at Rune Larsen gikk barbeint og i bar overkropp rundt i gatene i Oslo og spurte folk om de visste navnet på broren til Tor. Det var nok litt eksotisk for Oslo-folket, sier han.

Endresen forteller at han i perioder har bodd i Oslo, blant under innspillingen av Stjernekamp på tv for et par år siden.

– Jeg bodde på Frogner og brukte alle muligheter til å gå rundt i byen, sier han.

– Det ble jo mye til at jeg snakket med folk. Jeg ble stoppet hele tiden av folk som sa at "nå må du komme tilbake med mer Lollipop" og sånt, smiler Endresen og gir klart inntrykk av at rollen som kjendis ikke tar det minste på.

Kjølig i Oslo

Men det første møtet med Oslo var ikke like varmt og inderlig. Det tok litt tid før Endresen fikk sansen for hovedstaden.

– Jeg husker jeg syntes det var litt kjølig i Oslo. Jeg husker Pete Knutsen (musiker m.m, red.anm.) kom til Bergen og lurte på hvorfor alle drev og klemte hverandre hele tiden. Sånn var det ikke i Oslo!

Men rundt regnet 30 år senere har det vel endret seg i Oslo også, og for Lollipop-duoen har byen blitt deres andre hjem.

– Alt skjedde jo her, er de enige om.

– Og det er ikke tungt å innrømme for to stolte bergensere?

– Neida, ikke så lenge Bergen er på førsteplass! Jeg ville aldri flyttet til Oslo, jeg er jo bergenser! sier Larsen.

– I motsetning til Ylvis-brødrene, som har flyttet til Oslo for flere år siden...

– Ylvis-brødrene ja. De var jo med på tv-showet ditt, var de ikke det, Rune? Var det Larsen Spesial? sier Endresen.

– Nei, det var på Absolutt Norsk, sier Larsen, som ble oppfordret til å dra til Fana gymnas og se de to unge gutta i et show.

– Jeg ville jo egentlig ikke det, sier Larsen. Men han ble overtalt.

– Jeg ble helt fascinert og gikk rett til garderoben deres og avtalte at de skulle være med på Absolutt Norsk, sier han.

"Tooorrr!"

Radarparet Larsen og Endresen har sunget og showet seg inn i hjertene på hundretusener, kanskje millioner, av nordmenn. Vi ser for oss den blide duoen og Larsen som sier "Tooorrr" på klingende bergensk. Eller?

– Nei, det har jeg aldri sagt på tv! sier Larsen.

– Hva?

– Nei, jeg kaller ham alltid "unge Endresen". "Tooorrr" kommer fra en Tom Mathisen-sketsj! sier han og smiler.

– Men etter mer enn 25 års samarbeid. Det er vel nesten som et ekteskap?

– Ja, vi er litt som et gammelt ektepar, sier Larsen.

– Men vi renner ikke ned dørene hos hverandre. Derfor klarer vi å holde oss unna de vanlige ekteskapsproblemene, ler Endresen.
De forteller at det ikke går lang tid mellom hver gang de samarbeider om et prosjekt. Samarbeidet går utmerket.

– Hvorfor?

– Rune har alltid vært en slags mentor for meg. Det er han som har lært meg hvordan man adresserer et publikum, sier Endresen.

– Vi utfyller hverandre veldig bra. Det jeg mangler, det har Tor, sier Larsen.

Uforglemmelig igjen?

Lollipops 25-årsjubileum starter altså fredag 3. oktober i Oslo konserthus. De to avholdte bergenserne håper på fullt hus, slik at de kan både mimre og overraske. De husker svært godt turneen de gjorde, Lollipop Live, i 1991, der de hadde premiere i det samme konserthuset.

– Uforglemmelig, sier Tor Endresen om den spesielle kvelden i 1991 – noe de håper å oppnå igjen med jubileumsshowet.

– Publikum vil kjenne seg igjen i musikken, men det skal også være et "oj, gjør de det?"-element. Vi skal også ha gjester, men vi vil ikke gå ut med hvem de er før showet, sier Larsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere