RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lommeparlør gir bedre forståelse


Leder for forsknings- og fagutviklingsavdelingen Anne J. Kittelsen, informasjonskonsulent Ingvild Hunsrød og institusjonssjef Rolf Gundersen ved undervisningssykehjemmet Abildsø bo- og rehabiliteringssenter mottok en utmerkelse for lommeparløren.
Leder for forsknings- og fagutviklingsavdelingen Anne J. Kittelsen, informasjonskonsulent Ingvild Hunsrød og institusjonssjef Rolf Gundersen ved undervisningssykehjemmet Abildsø bo- og rehabiliteringssenter mottok en utmerkelse for lommeparløren.
Abildsø bo- og rehabiliteringssenter (ABR), Undervisningssykehjemmet i Oslo, har fått en utmerkelse for sin lommeparlør i helsefaglig norsk.

ABILDSØ: ABR var en av tre nominerte til Utviklingsprisen i Oslo kommune. De havnet på en andreplass.

Helsefaglig norsk

Lommeparløren er en liten ordbok, som ble utarbeidet som et hjelpemiddel for alle som jobber i pleie- og omsorgstjenesten og som ikke har helsefaglig utdanning og/eller norsk som sitt morsmål.

Denne lille ordboken inneholder over 300 ord, som er både hyppige brukte fagord og interne uttrykk. Ordene er valgt ut ifra erfaringer og innspill fra ansatte på Undervisningssykehjemmet i Oslo, Abildsø bo- og rehabiliteringssenter, forteller informasjonskonsulent Ingvild Hunsrød.

Folkelig

Juryen vil særlig fremheve de enkle og folkelige forklaringene i lommeparløren. Dette er etter juryens vurdering en innovativ form og måte å løse utfordringer med begrepsbruk og hverdagsord innen helse- og omsorgssektoren. Parløren er en god profilering av Oslo kommune. Den viser at kommunen gjør noe for å redusere språklige barrierer mellom kolleger, brukere og pårørende. Overføringsverdien til andre kommuner vil i seg selv gi en profilering av kommunen, ved at flere tar lommeparløren i bruk, skriver juryen i sin begrunnelse.

De mener lommeparløren kan brukes nasjonalt på alle helse- og omsorgstjenestesteder.

Parløren er også en god idé for andre fagområder med vanskelig språk og begrepsbruk. Juryen mener parløren bidrar til å styrke kvalitet og service på tjenesten ved at både pårørende, pasienter og ansatte kan ha glede av den. Parløren er et positivt hjelpemiddel for språkbarrierer og eventuelle misforståelser, og et godt hjelpemiddel for ansatte som behersker norsk dårlig, skriver de.

Anerkjennelse

Dette er en kjempestimulans og en stor anerkjennelse av utviklingsarbeidet ved sykehjemmet. Vår idé har virkelig slått an. De 6 000 første eksemplarene ble revet bort og et nytt opplag er allerede i trykken. Sykehjemmet har mottatt bestillinger fra hele landet. Vi er åpen for innspill til endringer og vurderer å gi ut lommeparløren på flere språk, sier institusjonssjef Rolf Gundersen ved ABR.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere