RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lommetyvene bruker skjorte og slips


 
 
Det er slutt på tiden da man kunne kjenne igjen kjeltringer på antrekket. «Siste skrik» blant proffe lommetyver er nemlig dress og slips.

OSLO: Politiet får stadig flere anmeldelser fra folk som er rundstjålet på trikken, i køen på butikken eller andre steder der det ferdes mange mennesker. Nytt av året er at lommetyvene har blitt mer opptatt av å kle seg stilsikkert.

Dette er folk som glir rett inn i mengden. Mange av dem vi har tatt eller observert på overvåkningslameraer har rett og slett hatt på seg pent antrekk som dress eller skjorte og slips. Da er det ikke rart folk lar seg lure, sier politiførstebetjent Lars Asheim ved Grønland politistasjon.

Klassisk mønster

Asheim forteller om proffe bander som kommer i samlet tropp fra Øst-Europa, og særlig Polen. Fredag ble en liten gruppe tatt på fersken i Storgata.

En betjent i sivil fra Sentrumpolitistasjon la merke til at en person stakk hånda i en fremmed persons veske, før han gikk på en buss sammen med sine tre «kolleger». Betjenten fulgte med på bussen, og fikk tilkalt politiet som stanset ferden. Innen den tid hadde karene klart å kvitte seg med tyvegodset, men vi håper likevel å kunne sette dem i varetekt på bakgrunn av vitneobservasjoner. En av dem har også innrømmet å ha tatt ut penger med et stjålet bankkort, sier Asheim.

De aller fleste som kommer fra Polen er ærlige arbeidsfolk. La det ikke herske noen tvil om det. Men at det også kommer store grupper profesjonelle lommetyver fra landet er udiskutabelt, forteller han.

Prioriterte saker

Politiet har den siste tiden prioritert fokuset på bandene, som ofte kan operere i flokker på opptil 10 mann.

Vi hadde et tilfelle der vi så opptak fra Jernbanetorget. Da var det 10 personer som jobbet i to grupper, men med jevne mellomrom møttes i flokk. De er utrolig effektive, fortsetter Asheim. Det typiske mønsteret er at lommetyvene jobber i grupper på tre til fire personer. En av dem distraherer «offeret», neste mann stjeler til seg byttet mnens de to andre sørger for å ta imot tyvegodset slik at det ikke er mulig å finne det når politiet får tak i de to første gjerningsmennene.

De er lynkjappe til å få unna tyvegodset, noe som gjør det til en stor utfordring å ta dem på fersken, sier Asheim.

Han oppfordrer folk til å passe bedre på sakene sine.

Om du står i kø på vei inn til bussen hadde jeg faktisk tatt av meg sekken og holdt rundt den på magen. Alt av løse gjenstander som lommebøker og PC-er er et enkelt bytte. Bruk sunn fornuft, og husk at dette er profesjonelle skurker som opererer over alt. Du er ikke noe tryggere for lommetyvene på banen påvei til Holmenkollen enn i sentrum. Der det finnes mange med sekk finnes også lommetyver. Det kan jeg garantere, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere