RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lommetyver skyr ikke landegrensene


Roar Kvassheim og resten av lommetyverigruppen gjør livet surt for lommetyvene. I Oslo peker anmeldelsestallene nedover.
Roar Kvassheim og resten av lommetyverigruppen gjør livet surt for lommetyvene. I Oslo peker anmeldelsestallene nedover. Foto: Foto: Camilla Svendsen
Landegrensene betyr lite når lommetyvene er på ferde. Men blir ikke lommetyven tatt i Oslo, så hankes han kanskje inn i Sverige.

OSLO: Oslo kan skilte med en egen lommetyveri-gruppe. Og skal vi tro leder Roar Kvassheim, var gruppen etterlengtet i Europa da den startet opp i 2012.

Fra oppstarten har gruppen samarbeidet med politi i blant annet Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannia og Finland. Og samarbeidet sørger for at de omreisende lommetyvene har fått litt å bryne seg på.

– Vi utveksler informasjon og tar det gjerne over en telefonsamtale. Det Europeiske samarbeidet er en sterk satsing. I norden er det allerede veldig godt, sier Kvassheim.

Han forteller at det er nyttig. En gang glapp en lommetyv for politiet. Kvassheims team mistenkte at personen var på vei videre til Sverige, og ga politiet der en varsel. Etter kort tid kom fikk telefonen tilbake. Personen var blitt pågrepet.

– Grensene betyr lite, så det er et viktig samarbeid. Det ville blitt tatt færre lommetyver uten tett kontakt med andre land, mener Kvassheim.
 

LES OGSÅ: Kraftig nedgang i lommetyverier i fjor

18.000 tyverier på det meste

Oslo er byen i norden som skilter med en nedadgående trend, ifølge Kvassheim. Det er betydelig færre lommetyver nå.  Ifølge Kvassheim er det også få som velger å komme tilbake etter de er blitt tatt av politiet.

– De vi tar, får en dom mens de sitter i varetekt. Etter soning blir de transportert ut og får et innreiseforbud. Nå er straffen for å bryte dette forbudet økt, og de vil ikke risikere ett års fengsel ved å komme tilbake hit, mener Kvassheim.

LES OGSÅ: Pinkodetyvenes utspekulerte metode

Oslo har på det meste hatt et tresifret antall lommetyver i byen. I 2012 var det anmeldt nesten 18.000 lommetyverier.  Samme år ble lommetyverigruppen opprettet.

Året etter ble 14.656 tyverier anmeldt. Hittil i år er det anmeldt 2363 tyverier anmeldt og det er en nedgang på over 31 prosent sammenliknet med i fjor.

Likevel har ikke Kvassheims team en nullvisjon. Lommetyveri er altfor etablert til det.

– Dette er kanskje et av de eldste kriminelle “yrkene”. Vi tror ikke dette er et problem som forsvinner, men vi må gjøre vårt for at Oslo skal være et kjipt sted for lommetyver. Vi skal gjøre det vanskelig for dem, sier han.
 

Flest voksne menn

Lommetyvene opererer på knutepunkter, og helst i rushtiden på ettermiddagen. De er profesjonelle. Men det har også Kvassheims team blitt. De vet hvor lommetyvene er og de har lært seg flere av deres metoder. Hensikten er å sørge for å gjøre lommetyvenes arbeidssituasjon så vanskelig som mulig.

De fleste lommetyvene er voksne mellom 30-50 år. Hovedtyngden er menn, men det er også en del kvinner.

De tjener såpass gode penger på geskjeften at de gjerne ikke har fast arbeid ved siden av. De vil blande seg inn i mengden og kler seg pent. Hovedtyngden er fra Romania.

– Når det gjelder dem som blir utsatt for dette, så er det veldig gjennomsnittlig. Det er alle mulig mennesker. Men av de utsatte, er 65 prosent kvinner, sier Kvassheim

– Dette er hverdagskriminalitet som rammer folk flest og den kan virke integritetskrenkende, i og med at tyvene har holdt øye med offeret.

Jobben vi gjør, og innsatsen mot dette er viktig for  trygghetsfølelsen, mener Kvassheim.

 

ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Nordstrand og Vålerenga møtes i cupen

To menn tatt med revolver og politibatong

Thea er årets kickbokser (video)


 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere