*Nettavisen* Nyheter.

Look to Ålesund

Tidlig i påsken tok Ålesund i mot Lillestrøm på Color Line Stadion. Det er alltid mye vær på Sunnmøre. Denne lørdagen var det bare blærekatarren som koste seg. Regnet sto vannrett og med de tradisjonelle hallingkastene i vinden, var det kun de som sto gjemt oppe under taket som ble ikke ble dusjvåte. Men som ved et mirakel så var stadion som alltid tjoka full. Det eneste usikkerhetsmomenter er hvorvidt er hvorvidt fyllikene på Postcafeen klarer å komme seg dit i tide eller ikke. 10 578 tilskuere hadde funnet veien til stadion for å se de oransje og blå. Og de holdt ut. Selvfølgelig hjalp det at Ålesund til en forveksling faktisk spilte en bra kamp, men i pausen var det kun to blåfrosne tenåringer i miniskjørt som kasta inn håndkleet. Resten av oss satt til fløyta blåste, selv om mange visste de ville bli sjuke.

For å sammenligne. Ålesund har i overkant av 40 000 innbyggere. 25 % av dem går på hver eneste hjemmekamp. På Ullevaal samler Enga under 10 000 tilskuere, og da gir de bort ca 2000 billetter hver gang til breddeklubber. Lyn samler kun slektninger og venner av spillerne, fordi ingen vil ha ha gratisbillettene deres. Skulle 25 % av Oslos befolkning gått på hjemmekamp ville det betydd 150 000 tilskuere. Overført til Friggland der det bor 70 000, så skulle vi hatt 17500 tilskuere på hver kamp.

Av en eller annen pervers grunn tenker innbyggerne at de uttrykket stolthet og glede over å bo i Ålesund ved å gå på fotballkamp. Jeg vil påstå at ¾ av tilskuerne ikke engang er interessert i fotball, men det sosiale samværet. De gauler Ålesundsanger av full hals, og hilser hjertelig på naboene som de ellers ikke ser. Selv med den innfule og alltid gretne Reka som trener, kommer hele storfamilien, fra lille drittungen til den lillahårfargede bestemora. Det er et mirakel. Og det mirakelet skal vi gjenskape i Friggland. Jeg har nemlig kort vei å gå når vi skal pumpe sentrale ålesundere om bakgrunnen for suksessen. Det er bare å snakke med svigerfar min over frokostbordet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag