*Nettavisen* Nyheter.

Look to Portugal

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

Et eller annet sted i Portugal lager de den beste vinen til Tom-Victors sjokoladepudding.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANBEFALT: Boal Reserva Veramar, Barbeito, Madeira, Portugal. Foto: Tore Sandberg

Her får vi enda en påminnelse om at populære retter gjerne blir misbrukt til det ugjenkjennelige av måltidsindustrien. Sjokoladepudding skal liksom komme ut av en usjarmerende tetra-pak, med en minst like usjarmerende smak.

Selvfølgelig svøpt i en ubestemmelig gul saus med det misvisende tilnavnet vanilje.

Opplevelsen smaker langt mer av sjokolade når den kommer fra kjøkkenet til verdens nest beste kokk. I stedet for kjøpevariantens ubehagelige, korte og tørre konsistens, er Tom-Victors pudding fast og tilnærmet kremet.

Vaniljesausen smaker mye av alt: En flytende og nærmest vulgær nytelse som gjør at porsjonen sklir unna så fort at man kanskje rekker et stykke til før den voldsomme metthetsfølelsen setter inn.

Til dette trenger vi alkohol, for renselse og struktur. God, forfriskende syre er også et poeng til fet og søt mat. Vinen bør ha et sukkernivå og en generelt høy konsentrasjon for å matche maten. Men merk at friskheten kan utebli om vinen blir like ekstrem og søt. Prøv derfor å vurdere vinens syre og sukkerinnhold godt opp mot hverandre!

Naturligvis går det her mot en hetvin, og madeira er et åpenbart valg. Den har som oftest god syrestruktur og trives gjerne godt med sjokolade og ikke minst nøtter og karamelltoner, som her.

Den søteste vinen fra øya Malvasia vil være et godt og oppskriftsmessig valg.

Likevel får du en friskere opplevelse om du går for den litt tørrere stilen kalt Boal: 44482 Boal Reserva Veramar, Barbeito, Madeira, Portugal. Kr 195,- (BU) er et helt sublimt valg, og skulle den bli strevsom å oppdrive, så merk at Polet også har andre, gode Boal-viner tilgjengelig.

En annen drikk fra Portugal som vil blidgjøre puddingen, er en søt Moscatel produsert på Setùbal-halvøya. Her kan jeg anbefale 30354 Alambre Moscatel de Setúbal 2002, J. M. de la Fonseca, Portugal. Kr 149,- (BU).

I tillegg finnes det mye annet som kan fungere her, fra Tawny Portvin, Pineau de Charentes eller et godt destillat som grappa eller cognac. 13921 Niepoort 10 YO Tawny, Niepoort, Douro, Portugal. Kr 175,- (Fullesortiment) bør for eksempel være enkel å få kloa i.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag