*Nettavisen* Nyheter.

Lørdagsdigg for helsefreaks

HELGRØNN FORESTILLING: Ovnsbakte grønnsaker med luftig basilikum-sennepssmør.

Også grønnsaker kan trives godt i en brennheit ovn.

Klikk på bildet for å forstørre.

CHEF: Sølvvinner både i Bocuse d´or og Global Chef Challenge. Ti år på kokkelandslaget. Medeier av kokkekollektivet Flavours. Aktuell med kokeboken" Mat og drikke".

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: Foto:

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Dagens rett er et eksempel på hvor superenkelt det kan være å lage ovnsbakt mat. Sesongens gode grønnsaker spiller hovedrollen i denne helgrønne forestillingen, som ikke bare kan være det perfekte følget til en steik eller helstekt kylling, men også fungere som en middag i seg selv.

Retten kan også gjøre lykke som tapas-servering: En skål med grønnsaker, litt salte mandler og mitt piska senneps- og basilkumsmør.

En vanlig husmorkomfyr kan passe supert når du skal bake grønnsaker i ovn.

Varmluft eller ei, her spiller ikke det noen rolle. Men ovnen bør ha relativt høy temperatur, for når maten blir litt karamellisert, kommer nye, spennende smaksnyanser fram.

Kålrot, gresskar, fennikel, potet, rødbet, selleri, persillerot, pastinakk, løk og skorsonnerrot er bare noen av forslagene til vellykkede ingredienser. Gresskar bør det være nok av i butikkene nå som halloween er på trappene.

Jeg liker helst å bruke økolgiske hokkaido- eller bottleneck-gresskar, disse er litt fastere i kjøttet og har en fyldig smak. Dessuten er de for små til at noen fryktinngytende monsterhoder kan skjæres ut av dem.

Rotgrønnsaker er ganske søte i smaken, særlig når de bakes, derfor parfymerer jeg dem alltid med frisk sitron. Litt hvitløk og jomfruolje og selvsagt nykvernet pepper og knust havsalt setter spissen på det hele.

I California driver Roxanne Klein en restaurant som kun serverer mat som er rå. Dette er et skikkelig helsekonsept: Alt er biodynamisk og ingenting er varmebehandlet.

Jeg har ennå til gode å spise hos Klein, men er vel litt skeptisk til om maten kan være spennende nok i lengden. Hvis hennes restaurant heter "Raw", ville nok min fått navnet "Baked"!

Uansett: Grønnsaker odlet i pakt med naturen er på frammarsj både her og der. Selv har jeg begynt å abonnere på en koselig kasse med økologisk grønt som kommer på døra fra et firma kalt Kolonihagen og rundt om i verden har stadig flere store chefer begynt å utvikle egne, avanserte grønnsaksmenyer.

Ukens rett er en hyllest til jorda.

Oppskrift

Ovnsbakte grønnsaker med luftig basilikum-sennepssmør

Ingredienser:

½ Hokkaido-gresskar uten innmat/stener
1 rødløk i båter
2 pastinakker
3-4 persillerøtter
2-3 gulrøtter
1 fennikel
2 fedd hvitløk
skall fra ½ sitron
nykvernet sort pepper
salt

4 ss olivenolje
1 ss grov Dijon sennep
½ potte basilikum
salt og pepper
100 g godt smør

salte, ristede spanske mandler

Framgangsmåte:
Alle grønnsakene skrelles og deles i grove biter/båter. Gresskaret kan du godt bake med skallet på, slik at det holder bedre sammen. Ha i en langpanne, hell over olivenolje, knus hvitløken over, saft og skall av ½ sitron haes på, salt pg pepper over. Bakes på 200 grader i ca 20 minutter.

I en blender, kjør sammen olje, basilikum og sennep til du har en irrgrønn krem. Smøret piskes luftig med en mixer, bland den grønne pureen inn, smak til med salt og pepper.

Server nybakte grønnsaker med smøret og mandler ved siden. Brød er godt til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.