*Nettavisen* Nyheter.

Lot elevene ta regien

Sara Østvang Fredriksen (13), Kristianna Vikne (13) og Jenny Bæra Johanessen (13) fra Skøyenåsen Skole var tre av nitti regissører under tirsdagens kinovisning. Foto: Foto: Sanne Lier

Med popcorn, brus og stor applaus feiret nitti skoleelever seg selv i sal 2 på Symra kino. På lerretet fremfor dem rullet filmsnutter de selv har regissert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter en vellykket premiere følger, som seg hør og bør, en høylytt applaus. Foto: Foto: Sanne Lier

LAMBERTSETER: De siste månedene har nitti elever fra ungdomsskolene Skøyenåsen, Abildsø og Hauketo regissert og produsert hver sin filmsnutt på tretti sekunder.

Tirsdag kunne sluttproduktene endelig feries med en timeslang kinovisning og medfølgende obligatorisk popcorn på Symra kino på Lambertseter.Kinovisningen er resultat av prosjektet "Digital formidling til og fra ungdom", et samarbeid mellom nettstedet Ubok og de Deichmanske bibliotekene på Bjørnholt, Bøler og Lambertseter.

Hver av filmsnuttene har tatt utgangspunkt i bøker elevene selv har lest, og som de ønsker å anbefale til andre.

Prosjektets formål er at elevene skal inspireres av hverandre, og at de opplever økt leselyst og formidlingsglede.

Les også: Forbudt kjærlighet på Steinerskolen

Inspirerte regissører

Blant de ferske regissørene i kinosalen er Kristianna Vikne (13) fra Skøyenåsen skole. Hun innrømmer at lesing ikke er det hun helst bedriver tiden sin med.

– Jeg leser egentlig nesten aldri, men nå har jeg sett så mange bøker jeg synes virket spennende. Jeg tror kanskje jeg må låne dem med hjem i påskeferien for å finne ut hvordan de ender, sier hun.

Kristianna får støtte av klassevenninne og medregissør Jenny Bæra Johanessen (13).

– Jeg leser veldig mye fra før, så for meg er ikke leselysten et problem. Jeg tror et prosjekt som dette er en veldig smart måte å få oss til å lese mer på, for etter å ha sett hva de andre anbefaler har jeg blitt så nysgjerrig, sier hun.

Sara Østvang Fredriksen (13) pekte seg ut én bok hun fikk spesielt lyst til å lete frem fra bibliotekets bokhyller.

– Det er en bok som heter "Charlieblogg" som flere elever hadde lest, og som de presenterte her i dag. Jeg har aldri hørt om den før, men synes den virket veldig spennende, sier hun.

Håper på bibliotek-rush

Jentenes nysgjerrighet og nyoppdagede interesse for litteratur gleder Nina Aalstad i Ubok.

Hun er en av de ansvarlige for prosjektet, og håper prosessen har motivert ungdommene til å utforske bøkenes verden på egenhånd.

– Det er alltid spennende å se hva elevene har klart å produsere, og vi håper selvsagt at skapergleden også bidrar til leseglede, sier hun.

Etter endt filmvisning fikk elevene forlate kinosalen til fordel for bokhyllene på Lambertseter bibliotek.

Aalstad håper flere av elevene benyttet anledningen til å finne seg spennende lesestoff til påskeferien.

– Vi opplever at elevnes nysgjerrighet vekkes ved at de selv får skape noe, og av at de gir hverandre anbefalinger til videre lesing. Forhåpentligvis er det noen av dem som ønsker å lese mer, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag