*Nettavisen* Nyheter.

Lov å bruke hodet

Det er uvirkelige bilder som ruller over nyhetssendingene for tiden. Uvirkelig i betydningen skremmende, for det er dessverre virkelig nok det som nå utspinner seg foran en hel verden.

Norske og danske flagg brennes, våre ambassader angripes og statsborgere fra de to land trues på livet både hjemme og ute. Norske myndigheter og innbyggere holdes kollektivt ansvarlig for grove overtramp gjort i Magazinet, en avis knapt noen hadde hørt om for noen uker siden. Overtrampet var å trykke karikaturer av den hellige profeten Muhammed.

Det er vanskelig å tro redaktør Selbekks forsikringer om at tegningene ble trykket som en fanesak på vegne av ytringsfriheten. Å krenke noe som betyr så mye for folk som deres religion, er svært uklokt. Hva er hensikten, annet enn å skade forholdet mellom folkegrupper og krenke tilhengere av en annen religion?

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Og de bygger på en rekke misforståelser. Tanken om at pressen i Norge kan skrive hva de vil, uavhengig av myndighetenes syn på saken, er fremmed for den som er vant til streng sensur. Og når norske talsmenn går ut og forsvarer ytringsfriheten i denne saken, misforstås det av mange som et forsvar av selve ytringen.

Det store flertall av muslimer og kristne, for ikke å si alle andre, ønsker å leve i fred og fordragelighet, og i respekt for hverandres måte å leve på. Men det er nok av ekstreme krefter både på kristen og muslimsk side, og de benytter nå sjansen til å fiske i rørt vann. For disse kreftene er ikke sannheten eller rollefordelingen rundt det som har skjedd viktig, dempende ord og diplomatiske forklaringer drukner. Målet er å hisse opp store folkemasser til hellig krig.

I dagens Nordstrands Blad sier Nadeem Butt, leder av Antirasistisk senter, at det er riktig å respektere ytringsfriheten. Men den må ikke misbrukes. Han omtaler Vestens henvisning til ytringsfriheten i denne saken som en hersketeknikk.

Han har et poeng. For en krenkelse blir ikke bedre av at alle rundt krenkeren forsvarer dette i en felles front mot de som føler seg krenket. Vi kan her hjemme gjenta for oss selv at dette dreier seg om ytringsfrihet, og at det er uakseptabelt å svare på en ytring med voldsomme opptøyer. Det er selvsagt 99 prosent av alle nordmenn, inkludert oss, helt enige i. Men det er lov til å vise respekt utover det som rammes inn av norsk lov, og det er lov til å bruke hodet i en verden der ekstreme krefter venter på spillerom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag