RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lovlige graffiti- vegger nei takk

Etter vedtak i bystyret skal de bydeler som selv ønsker det, nå kunne etablere såkalt lovlige graffitivegger. Vedtaket opphever Oslos vellykkede nulltoleransepolitikk i forhold til tagging, og kan komme til å påføre en allerede anstrengt bydelsøkonomi betydelig økte utgifter. KrF håper bydelsutvalgene i Oslo ser dette, og betakker seg for tilbudet.
KrF stemte mot Rune Gerhardsens (A) private forslag i bystyret. Ikke fordi vi er motstandere av graffiti som kunstuttrykk. Det kunne vært spennende å gi seriøse graffitikunstnere ansvar for utsmykking av en eller flere offentlige vegger i Oslo på linje med annen kunstnerisk utsmykking. Lovlige graffitivegger til fri benyttelse for den som måtte ønske det er imidlertid noe ganske annet. KrF mener denne type vegger i praksis vil fungere som rekrutterings- og øvingsvegger for unge taggere, hvor de kan øve på en tagg som senere blir å finne igjen på alle byens gatehjørner.

I 2005 brukte Oslo kommune rundt 30 millioner kroner på å fjerne tagging. Dette til tross for at nulltoleransepolitikken har medført en kraftig nedgang i taggingen de senere år. Det foreligger solid dokumentasjon på at forekomsten av tagging øker i områder hvor det etableres graffitivegger. Området rundt Hausmania, hvor det er opprettet en ulovlig graffitivegg, er et bevis på dette.

Nærmeste nabo, Elvebakken skole, er nedtagget etter hver eneste fest på Hausmania. Taggere flest forholder seg ikke lojalt innenfor egne bydelsgrenser. Bydeler uten graffitivegger vil måtte betale for økt tagging som resultat av at det etableres lovlige vegger i andre bydeler.

KrF mener tagging er et problem som Oslo kommune fortsatt burde hatt et helhetlig ansvar for. Når realiteten ikke lenger er slik får vi håpe bydelspolitikerne ser faresignalene og unnlater å påføre sin egen og andre bydeler totalt unødige utgifter.

Aud Kvalbein (KrF),
bystyrepolitiker

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere