*Nettavisen* Nyheter.

Løy om ambassade

Direktør i Skifte Eiendom, Roger Jenssen, ønsker ikke å kommentere saken.

Skifte Eiendom påsto i januar 2006 at de var kommet til enighet med amerikanerne om deling av utgiftene til erstatningsarealer for ambassadetomten. Det er ikke riktig.

Klikk på bildet for å forstørre.

I den hemmelige avtalen med amerikanerne ligger det klausuler med hensyn til hva slags aktivteter som kan tillates rundt ambassdeområdet.

HUSEBY: I januar 2006 tok Ullern Avis Akersposten (UAA) kontakt med Skifte Eiendom som på vegne av Forvarsbygg solgte ambassadetomten på Huseby til amerikanerne. Daværende kommunikasjonssjef, Anders Holmlund, sa i intervjuet: "Det er inngått avtale mellom amerikanerne og oss om hvem som skal betale hva". Holmlund har senere bekreftet utsagnet overfor UAA.

Ultimatum fra amerikanerne

Dokumenter som UAA har fått tilgang til, viser at amerikanerne helt frem til mai 2007 nektet å være med på å dele utgiftene til tiltak på de arealene som inngår i grøntregnskapet til erstatning for ambassadetomten. Det var faktisk et ultimatum fra amerikanernes side at de ikke ville betale for annet enn tomten på 80 millioner kroner. Det er altså to og et halvt år etter påstanden om at avtalen var inngått.

Fire millioner

Etter lang juridisk tautrekking mellom ambassaden og Skifte tilbød amerikanerne til slutt å bidra med fire millioner kroner. Våre beregninger viser at prisen på kompensatoriske tiltak fort kan komme opp i 20 millioner kroner.

Skifte anbefalte overfor Forsvarsdepartementet å ikke godta amerikanernes tilbud, men at risikoen knyttet til gjennomføring av tiltakene skulle fordeles jevnt. Sommeren 2008 instruerte Forvarsdepartementet Skifte/Forsvarsbygg om å akseptere amerikanernes tilbud.

Ingen kommentar

UAA ønsket kommentarer fra direktør i Skifte Eiendom, Roger Jenssen, etter at avisen fikk tilgang til dokumenter i saken. Jenssen nekter konsekvent å kommentere innholdet i dokumentene. Han vil heller ikke kommentere Skiftes egne kostnadsberegninger med hensyn til erstatningsarealene, som er gjengitt i dokumentasjonen.

Det som kommer frem i instruksen fra Forsvarsdepartementet er at Skifte/Forvarsbygg må ta kostnadene uansett pris på tiltakene. Det betyr at staten i beste fall må ut med 16 millioner kroner.

Jenssen ønsker ikke å kommentere om salget av ambassadetomten på 80 millioner er "god butikk" på bakgrunn av dette.

Begrenser aktivteter

I avtalen med amerikanerne innarbeides også at arealet rundt ambassadetomten skal klausuleres mot diverse aktiviteter.

Jenssen vil ikke kommentere hva dette betyr. Jurister som UAA har vært i kontakt med mener at dette ikke kan bety annet at man vil legge begrensninger på aktiviteter i Husebyskogen i nærheten av ambassadetomten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag