RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lørengutter 60 år tilbake

Løren: Det er over 60 år siden, 19. august 1944 at 23 elever begynte i 1 a på Løren skole. En ren gutteklasse var det den gang og som barn flest opplevde vi også mye i de 7 årene vi holdt til der. Meget har skjedd etter den tid. Sist sommer syslet undertegnede med at det skulle vært interessant å finne tid for et klassetreff etter så mange år.Vi fikk vite gjennom pressen at Løren skole i løpet av 2005 skal avvikles og elevene flyttes til nytt sted. Dette måtte vi gjøre noe med. Telefonkatalog og internett ble tatt i bruk og med god drahjelp fikk vi etablert kontakter, men det var ikke enkelt. Noen har forandret navn, noen har flyttet og noen er døde. Imidlertid, vi hadde tatt en beslutning. På en eller annen måte skulle dette gjennomføres.
I fyr og flamme
Rektor Trond Evensen var i fyr og flamme. Han tente på vårt prosjekt og like før jul møttes 8 staute karer på 67 år skolegården på vår gamle skole. Det tok noe tid før alle kjente hverandre igjen. Mindre hår og rundere mager, men humøret var det samme. Avtalen med rektor var at vi skulle få en omvisning i de gamle skolelokalene og sannheten var nok den at vi husket nok ikke presist hvilke rom vi hadde.
Rektor bød på kaffe og kringle på lærerværelset og praten gikk livlig.
Husker du...?
Nei det var vel ikke sånn
Jo forresten han var visst lærer den gangen.
Og slik fortsatte det.
En klassetime
Undertegnede hadde avklart på forhånd om vi kunne få til disposisjon en skoletime for å fortelle hva vi opplevde under krigsårene på Løren. Det ble ikke mange disiplinærproblemer i den klassen. Kanskje er det ikke det ellers heller?
Vi fortalte om våre timer og våre fag, fag man ikke har i dag, eller de heter noe annet. Det er mye man ikke husker fra augustdagene i 1944, bortsett fra at Norge var i krig. Vi fikk melk fra melkespann med "matroner" i hvite forklær som delte ut melken i store krus. Og hvem husker ikke tranflasken. Der sto 23 elever på rad mens vi la hodene bakover, gapet opp og tranen ble sendt ned i svelget med mer eller mindre hell. På slutten av krigen fikk vi også de såkalte svenskepakkene med hermetikk, klær og dertil skiutstyr. Vi fikk fortalt elevene at vi også gjorde gale ting som for eksempel da vi spikret kalosjene til en av våre lærere fast i gulvet. Vil helst ikke gi uttrykk for reaksjonen. Eller da vi tittet på jentene ved å klatre opp i takrennen for å se dem i dusjen. Ble selvsagt oppdaget og straffen var å sitte igjen i 3 timer i en jenteklasse på 6. trinn. Skal si det svei ! Gutter og jenter hadde adskilte skolegårder den gangen. Vi opplevde likevel noen gode år på Løren trass i at utgangspunktet ikke var det beste, på grunn av krigen.
Spørsmål
Elevene i klassen stilte flere spørsmål til oss. Jeg tror det er pedagogisk riktig at vår generasjon kan komme inn i skolene og formidle noe av det faglige vi fikk oppleve samt hvordan det var å være elever. Snart er det ikke altfor mange igjen av vår generasjon og derfor bør vi utnytte de muligheter vi kan bidra med i ulike skoler og klasser.
De 8 aldrede herrer fikk oppleve en fin dag på vår gamle skole. En ting var vi lei oss for. Vår gamle klassestyrer, Sverre Sutterud hadde ikke helse til å stille opp, men en hyggelig hilsen fikk vi fra ham. Det er slett ikke umulig, etter at vi hadde et par timer på en pub, at vi etablerer et nytt treff senere hen.
Et for øvrig godt tips til andre som begynte på barneskolen for 60 år siden foreta et tilsvarende tiltak !

Rolf BangseidMest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere