RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De innsatte har laget babyklær av kaffeposer fra Kenya. F.v.: Doris Bakken, leder for B2, Inge-Bright Hammerhaug, prosjektleder og Anne Moe, verksmester.
De innsatte har laget babyklær av kaffeposer fra Kenya. F.v.: Doris Bakken, leder for B2, Inge-Bright Hammerhaug, prosjektleder og Anne Moe, verksmester.

Lærer å leve uten rus

Stifinner'n er godt i gang bak murene på Bredtveit fengsel. Det betyr at de innsatte kan leve et liv uten rus når de kommer ut.

BREDTVET: Endelig er prosjektet på Bredtveit kvinnefengsel i gang. Stifinner'n er tilbud til rusmisbrukere som snart slipper ut. Doris Bakken, leder og inspektør ved avdeling B2, er superfornøyd.

- Jeg er veldig glad, sier hun.

Et tøft år

Tre kvinner er allerede med i prosjektet. Det er plass til ti på hver gruppe. Først startes behandlingen bak murene før de innsatte slipper ut. Litt etter bærer det videre til en behandlingsinstitusjon. Deretter skal den innsatte stå på sine egne to bein.

- De skriver en kontrakt her som går ut på at de går helhjertet inn i prosjektet. For mange er dette en anerkjennelse av problemene sine, sier prosjektleder Inge-Bright Hammerhaug.

Stifinner'n er veldig gruppeorientert. Likevel må alle deltakerne også følges opp individuelt, slik at de kan finne igjen sin egen selvtillit.

- Etter oppholdet på Stifinner'n overføres innsatte til rusbehandling enten på en Tryiliinstitusjon eller en annen rusbehandling. De har vanligvis pasientrettigheter i ett år. For mange blir dette et tøft år. Noen må kutte ut hele nettverket sitt, mens andre kanskje må være borte fra barnet sitt. Det å få rusen ut av kroppen er ikke vanskelig. Det er det psykiske som er vanskelig. Mange har levd et langt liv som rusmisbruker. Derfor er det lett å havne på kjøret igjen når de kommer ut, forteller Bakken.

- Vi har mye aktiviteter, og det er viktig. Vi drar på turer eller på kino. Da får de innsatte virkelig se hva det vil si å leve et normalt liv og de lærer hvordan de kan leve uten rus, sier Hammerhaug.

På systua

En av aktivitetene skjer på systua.

- Egentlig er alle på avdelingen her på verkstedet, sier Anne Moe. Hun står i spissen for verkstedet og forteller at de satser på redesign. Varene som lages er alt fra vesker til babyklær. BreDesign er navnet og alt selges nede på Botsen i Bennys butikk.

- Vi har en miljøprofil, for vi lager ting ut fra tekstiler vi får. Dongeri er det vi bruker mest, sier Moe. Navn

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere