RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lærer norsk av eldre


Nahal fra Marokko, Lal Nyo fra Burma og fire andre kvinner lærer norsk på Kantarellen dagsenter. Her får de hjelp av programrådgiver Inger Marie Zongo fra kvalifiseringsprogrammet og Odd Haugerud og Torbjørn Svendsen fra dagsenterets.
Nahal fra Marokko, Lal Nyo fra Burma og fire andre kvinner lærer norsk på Kantarellen dagsenter. Her får de hjelp av programrådgiver Inger Marie Zongo fra kvalifiseringsprogrammet og Odd Haugerud og Torbjørn Svendsen fra dagsenterets.
Å lære norsk er ikke enkelt, men på Kantarellen hjelper de eldre til med språkopplæringen av seks innvandrerkvinner.

KANTARELLEN: – Vi lærer mye. Språket er vanskelig, men her får vi brukt det, sier Nahal fra Marokko og Lal Nyo fra Burma.

Hver fredag i seks uker i høst skal seks kvinner fra introduksjonsprogrammet og kvalifiseringsprogrammet i bydelene tilbringe et par timer sammen med brukerne av dagsenteret på Kantarellen for å lære seg norsk.

Gjengen som nå er blitt språklærere møtes vanligvis på fredager for å prikke inn tippekupongen. Nå hjelper de til med sang, ordklasser og synonymer før diskusjonen om ukens kupong begynner.

– Vi er rundt 20 stykker som er med. Først er det språk og så tipping. Vi fikk tolv rette i forrige uke, og en gang vant vi 36.000 kroner, forteller Bjørn Syversen.

– Ja, det blir jo et trivelig land å være i hvis de lærer seg norsk og hvis vi kan være med å hjelpe til med vårt språk så blir vi stolte, sier Odd Haugerud og Torbjørn Svendsen.

Språk og integrering

Språkopplæringen skjer i regi av Kvalifiseringssenteret i Bydel Søndre Nordstrand, i samarbeid med Bydel Nordstrand og Østensjø. I fjor var seks andre kvinner med på et liknende opplegg i Marmorberget barnehage.

– Dette er spennende fordi de eldre er åpne og interesserte i å snakke med oss på et enkelt nivå, det er alfa og omega for oss. Det er viktig for integreringen og for å komme i kontakt med nordmenn, sier Inger Marie Zongo som er programrådgiver for kvalifiseringsprogrammet.

Kvinnene som deltar på Kantarellen kommer fra Somalia, Marokko, Palestina, Burma, Irak og Tsjetsjenia.

– Det er mye morsommere enn å sitte på skolebenken, og så får de praksis, sier Zongo.

Nyttig for de eldre

– Greier du Ø-en begynner du å bli god i norsk, sier Hanne Hodnebrug som er engasjert norsklærer, forsanger og leder for Kantarellen dagsenter.

Det er ikke bare de seks kvinnene som har utbytte av sangen og praten rundt bordet på dagsenteret.

– Det er virkelig flott for de eldre å få være med på dette og de føler seg nyttige, sier Hanne Hodnebrug.

De eldre synger med og mimrer tilbake til da de lærte om substantiver på skolen.

– Det var i fjerde klasse, sier Odd Haugerud bestemt og får bifallende nikk fra de andre i gruppa.

De seks kvinnene hiver seg uredd utpå og ramser opp navn på kroppsdeler, ulike ord innen værsjangeren og navn på ting man finner i skogen. Og når språkstunden avsluttes på høytidelig vis med "Ja, vi elsker", er det burmesiske Lal Nyo som holder aller best på de høyeste tonene.

– Når vi blir bedre i norsk håper vi at vi kan få jobb her på Kantarellen, sier Lal Nyo.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere