RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Læringsutbytte i barnehagen

Vi må tørre å satse på kvalitet i barnehagene, mener Robert Ullmann, daglig leder i barnehagestiftelsen Kanvas.

Regjeringens nye stortingsmelding ”Om kvalitet i barnehagen” har startet en debatt om kvalitet og innhold som barnehagesektoren trenger. Dessverre inntar enkelte fagmiljøer en negativ og passiv holdning til nytenkning og utviklingsarbeid i norske barnehager, som vi i praksisfeltet ikke kjenner oss igjen i.

Vårt utgangspunkt er at vi lærer fra vi er født, og vi lærer mest de seks første årene av livet. Det gjør barnehagen til samfunnets viktigste sosialiseringsarena. Dersom barnehagene skal fungere som en meningsfull arena der barn får bygge ferdigheter, kunnskap og holdninger som er nødvendig for livslang læring, må det pedagogiske opplegget holde høy kvalitet.

Barnehageansatte bruker allerede tid på dokumentasjon og vurdering. Når dette settes i system blir det ofte gitt merkelappen kartlegging. Vi kaller dette pedagogisk dokumentasjon og prosesslæring. Barna og de voksne kan i ettertid se hva barna gjorde og hvordan de gjorde det. Resultatene vil også bli dokumentert.

Prosesslæring og dokumentasjon er slik vi ser det en forutsetning for kvalitet i tilbudet, gode foreldresamtaler og individuelt tilpasset læring. Det er naturlig at vi forventer at barnehageansatte kan være sammen med barna og samtidig dokumentere og reflektere over hva som foregår.

Det er ingen motsetning mellom å definere klarere læringsmål og å utvikle barns initiativ, kreativitet og nysgjerrighet. Læring og lek er ikke motpoler det er heller to sider av samme sak. Fordi barns måte å omsette egne erfaringer til kunnskap går via leken.

Vi trenger mer kunnskap om hva som virker best i barnehagene. Vi må tørre å satse på kvalitet i barnehagene. Det forventer foreldrene, og det fortjener barna. Kort sagt: Det er på tide å ta de minste på alvor. Det handler om å gi små barn store muligheter.

Robert Ullmann
Daglig leder i barnehagestiftelsen Kanvas

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere