RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helikopteret henger få meter over skogen og kraftlinja slik at Ove Lien får sjekket for feil og mangler. ALLE FOTO: Øystein Dahl Johansen
Helikopteret henger få meter over skogen og kraftlinja slik at Ove Lien får sjekket for feil og mangler. ALLE FOTO: Øystein Dahl Johansen

Luftig linjesjekk

Bare meter over tretoppene søker Hafslund etter feil på strømnettet med helikopter.

KLEMETSRUD: Nordstrands Blad fikk mandag være med da Hafslund Nett skulle kontrollere flere kilometer kraftlinje på Klemetsrud.

– Det har vært et ekstraordinært dårlig vær med mye lyn og torden i sommer. Noen komponenter blir slått ut direkte og de kan vi reise ut og skifte, mens noen komponenter, som for eksempel isolatorer, kan få små skader som er helt umulig å oppdage visuelt fra bakken, sier Morten Schau som er informasjonssjef i Hafslund.

– Klemetsrudlinja har hatt utfall, men vi har ikke klart å finne feilen, men det er en typisk isolasjonsfeil som vi håper å finne med helikoptersjekk, sier han.

Falkeblikk

I helikopteret til firmaet Pegasus Helicopter sitter Kristian Krog ved spakene, mens Ove Lien i Hadeland Nettpartner bruker sitt skarpe blikk og måleapparater for å finne feil på kraftlinjene.

– Feil kan oppdages med termografering, støymåling og visuell befaring, sier Ove Lien.

Mandag ble linjene sjekket med visuell kontroll og støymåling. Få meter over tretoppene og kraftlinja svinger helikopteret fram og tilbake mens Ove Lien bruker falkeblikket til å se etter hakkespetthull, manglende isolatorer eller andre feil på linjene i området rundt Grønmo, Klemetsrud, Stensrud og Åsland.

Prøver å ta hensyn

Det blir mange flytimer og flyging nært boliger er uunngåelig hvis man skal rekke å kontrollere alle linjene. Piloten prøver å ta hensyn og gjøre en stor sving utenom en større hundegård, noen hester på et jorde og golfspillere på Grønmo.

– Vi prøver å unngå å fly i nærheten av hester og tettbebygde strøk, sier pilot Kristian Krog.

For Hafslund er helikopterbruk nødvendig for å nå over alle linjene.

– Hafslund Nett har flere tusen kilometer høyspentlinjer som blir kontrollert hvert år for å avdekke forhold som kan føre til feil i strømforsyningen. Den raskeste og mest effektive kontrollen gjøres med helikopter, sier Morten Schau.

Etter mandagens flygning ble det ikke funnet noen umiddelbare feil på linja, og dataene skal nå analyseres nærmere for å finne ut hvor feilen ligger.

Politiet fikk mandag klokken 17.46 melding fra beboer i området rundt Stensrudtjern om et helikopter som fløy like over tretoppene, men operasjonsledelsen i Oslo politidistrikt var klar over at det var Hafslund som drev med linjesjekk i området.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere