RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Luksus-champis til risotto


Grande Cuvée Brut, Krug, Champagne.
Grande Cuvée Brut, Krug, Champagne. Foto: Foto:
Innimellom kan det føles riktig å ta'n helt ut.

Jeg synes selv at jeg holder meg innenfor rimelighetens grenser når det gjelder priser på vin. Både i denne spalten, og i min virkelige hverdag. Men dagens rett fortjener det ypperste av luksus.

For denne maten er vanvittig saftig og smakfull. Milde, men intense smaker av fugl, jordlig sopp og sødmefulle grønnsaker. Fettet fra fugl og "risotto" legger seg godt i munnen og trenger å renses opp, men dette er for delikat til å møtes med en vin med kraftige tanniner en eventuell rødvin bør heller domineres av syrestruktur.

Aller helst skal vi vende oss mot hvite viner i dag, gjerne med bobler og noe utviklede aromaer som kan matche soppen og aromaen av ristet korn på risottoen. En frisk og fyldig hvitvin eksempelvis en chardonnay fra kjølig klima kan sitte som et skudd.

Det vil heller ikke være noen minus om vinen har vært i kontakt med litt eik, eller at den er laget for å eldes og har fått noen år på ryggen. 45294 Arbois Chardonnay 2006, Tissot, Jura, Frankrike. Kr 178,- (fullsortiment) er en biodynamisk dyrket chardonnay som trygt kan anbefales, det samme kan en fatlagret bical fra Bairrada i Portugal.

Men dét jeg aller mest ønsker meg i dag er en god champagne. Jeg ønsker en vin som kan møte maten med samme elegante rikhet og fylde, samtidig som boblene vil enkelt rense munnehulen etter alt fettet.

Det å finne lignende aromaer er heller ikke så vanskelig: Flere champagner vil gjerne utvikle aromaer av sopp, toast og brød med alder, og med soppen og grynene her kan det bli en morsom match. Hvis vi tar oss råd til å sikte ekstra høyt, vil 3545 Grande Cuvée Brut, Krug, Champagne, Frankrike. Kr 1099,- (Testutvalg) oppfylle alle krav og vel så det.

Aromaene spiller på lag med blant annet sødmefulle røde epler og ristet brød, friskheten og fylden matcher og gjør dette så samstemt som det kan få blitt. Moralen er "drikk mindre, men bedre". Denne vinen skal for øvrig være tilgjengelig i de fleste av landets fullsortimentbutikker.

Av Ole Martin Alfsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere