*Nettavisen* Nyheter.

Lungesyke Ranveig (69) skulle tvinges inn i farlig leilighet

REDD OG FORTVILET: Lungesyke Ranveig Sæther føler seg dårlig behandlet av Boligbygg som nektet å vaske leiligheten etter rehabilitering. Foto: ALLE FOTO: MARION JULIUSSEN

Boligbygg var mandag morgen i ferd med å tvangsflytte en syk kvinne inn i en helsefarlig leilighet.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKITT, STØV OG GRUS: Leiligheten var nærmest dekket av helsefarlig støv og skitt.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ FELTSENG: I seks uker har kvinnen med prolaps og brudd i ryggen måttet sove på denne feltsenga.

BJØLSEN: Ranveig Sæther (69) har alvorlig lungesykdom med store pustevansker. Hun tåler overhodet ikke støv. Hun har også prolaps og et brudd i ryggen, samt angina.

Det gjør at hun er avhengig av sikkerhetsalarm, medisiner og rullator. Dette er dokumentert ved legeattest.

Del på Facebook

LES OGSÅ: Oslo kommune betalte blodpris for sosialbolig

Måtte flytte ut

For seks uker siden måtte hun flytte midlertidig ut av sin kommunale bolig i Maridalsveien 173B fordi Boligbygg skulle rehabilitere badet.

Ragnhild fikk ikke lov til å ta med seg senga si, en enkel rammemadrass, fordi saksbehandleren mente det ble for mye for flyttefolkene. Hun fikk heller ikke tilgang til nøklene til leiligheten under rehabiliteringen.

Da strømmen ble brutt i 14 dager døde akvariefiskene hennes og maten i fryseren ble ødelagt.

Skitt og edderkopper

Først fikk hun en erstatningsbolig i Mor Go’hjertas vei 27 som var full av skitt, spindelvev og edderkopper. En av naboene fortalte at leiligheten ikke var vasket på syv år.

Da hun klagde på dette fikk hun en annen leilighet i samme hus hvor det var noenlunde rent, men manglet mulighet til å få koblet opp sikkerhetsalarmen som hun er avhengig av.

Her har hun i disse ukene bodd og sovet på en vond feltseng som saksbehandleren lånte henne privat.

Får ikke puste

Badet er nå ferdig, og før helgen var Ranveig på befaring sammen med Boligbygg og entrepenøren. Det viste seg da at leiligheten var ubeboelig på grunn av manglende rengjøring etter rehabiliteringen.

Konsulenten fra Boligbygg opplyste at dette ikke var deres ansvar og at Ragnhild måtte flytte inn førstkommende mandag klokken 9.

Da dittOslo var på besøk etter befaringen er det et tykt lag med støv som dekker alle flater, gulv, vegger, skap og møbler. På soverrommet er kasser og innbo stuet sammen.

– Jeg får ikke puste her, sier Sæther som ble ble syk under vårt besøk.

Hun har ingen mulighet til å gjøre rent, hverken fysisk eller økonomisk og er livredd for å oppholde seg i leiligheten.

Ikke tid til legeattest

Protestene hennes nådde ikke frem, Boligbygg sto på sitt og forlangte at hun skulle flytte inn.

Da skulle saksbehandler og to flyttefolk komme og hente henne.

– Jeg blir behandlet som en dritt; overhørt og oversett. Hva skal jeg gjøre? Ikke kan jeg være i leiligheten, ikke kan jeg bo ute, ikke har jeg penger til å leie vaskehjelp og ikke har jeg noen til å hjelpe meg, sier den fortvilte kvinnen.

Snudde på hælen

DittOslo ble med da Boligbygg kom for å hente Ranveig mandag morgen, og da fikk pipen plutselig en annen lyd. Saksbehandleren stoppet flyttefolkene og tok noen telefoner.

Etter kort tid fikk Sæther beskjed om at leiligheten skulle bli vasket av et byrå i løpet av dagen, og kjøleskapet som flyttefolkene var i ferd med å bære ut ble satt tilbake på plass.

– Vi skal sørge for at det blir helt rent der, passer det for deg å flytte inn i ettermiddag eller i morgen?, kunne vi høre saksbehandleren love den forbløffete kvinnen.

Ranveig Sæther er både lettet og forbannet.

– Her har jeg kjempet for å bli hørt, helt uten resultat, og så kommer avisen og dermed er saken løst! Hva med alle dem som blir utsatt for slikt?, sier hun.

Boligbygg beklager

Kommunikasjonssjef i Boligbygg, Else Merethe Guntveit beklager situasjonen, og sier det var en glipp fra entrepenørens side.

– Dette var en glipp, sier hun til dittOslo.no og lover at vaskingen skal være i orden i løpet av mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.