Gå til sidens hovedinnhold

Lurt til å stemme

En ansatt i Dyrebeskyttelsen Norge har lagt ut en link som gjør at folk, uten å vite det, avgir en stemme til Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus som kandidat til å få humanitærbilen.

Oslo: Vi har hatt mistanke om at datakyndige har stemt flere ganger på samme kandidat. Det er mulig å få til. Samtidig er det ingen som kan nekte folk å legge ut oppfordringer om å stemme på sin favoritt på hjemmesider eller via større e-post-utsendelser. Vi vet at de to som har flest stemmer, Dyrebeskyttelsen og FOD-gården, har brukt sine hjemmesider til å be om støtte. Det er jo bare hyggelig, sier redaktør Tore Bollingmo i Nordstrands Blad. Han utgjør sammen med Richard Elphinstone i Senter Syd og Tom Nilsen i Motorforum juryen som skal bestemme hvem som får humanitærbilen til slutt.

Vi fikk derimot et konkret tips om at det foregikk juks i avstemmingen ved at noen hadde lagt ut en link på ulike diskusjonsfora, der det ikke ble oppgitt hva som skjedde hvis du klikket på linken. Dyrebeskyttelsen fikk uvanlig mange flere stemmer enn de andre organisasjonene, sier Tore Bollingmo.

Privat initiativ

Ved å klikke på en link som var lagt ut på ulike diskusjonsforum på internett ble det altså avgitt stemmer til Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus, uten at den som klikket på linken var klar over at det ble stemt. Elektronisk sporing har avslørt at linken var lagt ut på en privat hjemmeside av en ansatt ved Dyrebeskyttelsen Norge. Den ansatte har overfor Nordstands Blad innrømmet å ha lagt ut linken og har også vedgått at dette kan føre til en urettferdig avstemming. Bare minutter etter at Nordstrands Blad tok kontakt med den ansatte i Dyrebeskyttelsen Norge ble avstemningslinken lagt død.

Ledelsen i Dyrebeskyttelsen Norge har ikke kjent til at linken har eksistert.

Dette er gjort på privat initiativ av en av våre ansatte. Vi beklager hvis dette har ført til en urettferdig avstemming, sier Jannicke Gram, juridisk rådgiver i Dyrebeskyttelsen Norge.

Flere kanaler

Det vil ikke være mulig å finne ut hvor mange stemmer som er avgitt via linken. Avstemmingen fortsetter som normalt på internett ut januar. Det er også mulig å stemme via brev, e-post og SMS.

Vi har heldigvis tre andre kanaler for avstemming og vi har fått flere hundre stemmer her også. Denne saken vil bli tatt i betraktning av juryen når det skal avgjøres hvem som får humanitærbilen. Men Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus er fortsatt med i kampen om bilen, sier Tore Bollingmo.

Reklame

Strømsjokket: Kun 2,3 % har den billigste avtaletypen