RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lusalei på Kjelsås skole


SJEKK: Lusesjekk av rektor Mette Rasmussen. Helsesøster Tale Maria Krohn Engvik følger nøye med, og Alexander lærer. Foto: Kristin Tufte Haga
SJEKK: Lusesjekk av rektor Mette Rasmussen. Helsesøster Tale Maria Krohn Engvik følger nøye med, og Alexander lærer. Foto: Kristin Tufte Haga
Kjelsås skole tar lusa på alvor – alle 777 elevene får egen lusekam. Fredag måtte rektors hår til pers da helsesøster demonstrerte lusekammen foran elevene.

KJELSÅS: «Det kryr av lus på Kjelsås skole. Det er ikke flaut å ha lus...sammen skal vi kaste lusa ut av Kjelsås skole…» sto det blant annet i FAUs (foreldrenes arbeidsutvalg) informasjonsskriv som ble sendt ut til alle foreldrene i forkant av den store lusefredagen ved skolen.

Alle av de 777 elevene fikk med seg hver sin lusekam hjem, og FAU har brukt flere tusen kroner på innkjøp av kammene. NRKs supernytt var også tilstede på den store lusedagen.

– Lusa skal bort

– Nå er vi så lei lus ved skolen – den skal bort! I samråd med helsesøster oppfordrer vi til at lusesjekken skal gjøres i helgene. Barnas hår skal gres med kammen tre helger på rad, sier prosjektleder Gunn Asveig Manflå i FAUs trivselsgruppe.

Rektor ved skolen, Mette Rasmussen, skryter av de engasjerte foreldrene.

– Setter stor pris på samarbeidet

– Jeg setter stor pris på samarbeidet vi har.  Engasjement i saker som angår elevene våre, om det er LUS – LeseUtviklingsSkjema- eller lus, er bra. Det er ene og alene foreldrene og helsesøsters bidrag og engasjement som har gjort denne kampanjen mulig, roser rektor.

Nå gir skolen lusestafettpinnen videre.

– Hele skolen er lei lus. Vi utfordrer Kjelsås skole barnehage, og som holder til i samme hus som oss, til å følge opp lusekampanjen.

Så er vi sikre på at lusa blir lei av å komme til oss. Jeg vil også oppfordre andre FAU'er rundt omkring, til å følge opp det gode lusearbeidet som FAU ved Kjelsås har gjort, sier rektoren.

– Jeg liker at elevene klør seg i hodet, men det må være fordi de tenker, undrer seg og lærer hele tiden, legger Rasmussen til.

Men å shoppe inn nesten 800 lusekammer på en gang, det er ingen smal sak. FAU forhørte seg hos Boots apoteket på Storo.
 
– Da FAU ved Kjelsås skole tok kontakt med oss, måtte vi jo bare snu oss rundt og jobbe for å få tak i så mange kammer. Og til en «overkommelig pris».  Men dette er et spennende prosjekt, som vi virkelig hadde lyst til å bidra til. Skal man bli kvitt lusa, er det viktig med felles innsats sier  Kjersti W. Garstad, Fagsjef i Boots.
 
Hun oppfordrer til at lusekammen blir brukt som anbefalt, og at  lusekurer kun brukes på de som er helt sikre på at de har lus.

Hva 10-åringer vet om lus

Charlotte, Kaja, Mina og Hedda i klasse 5 E vet endel om lus. Blant at de er "veldig, veldig små", "litt svarte", mens luseeggene er mer "ekle". Og at det sikkert er veldig "irriterendes" å ha lus, og så klør man når man har lus.

Men flyr lusa?

– Nei, fastslår Kaja, og legger til.

– Lus kryper fra hodet til hodet.

Tenker dere på lus når dere er på skolen eller?

– Kanskje litt når vi fletter hverandre,forteller Mina.

– Vi prøver å ikke låne hårstrikker av hverandre, sier Hedda.

– Eller hårbørster, tilføyer Charlotte.

– Det har ikke noe med møkkete hår å gjøre, for lusa liker seg best i rent hår. Det må ikke være sånn at det er flaut å ha lus. Ikke noe å erte noen for ihvertfall, understreker jentene

– Det er jo nesten like vanlig som å ha vannkopper, mener Mina.

Hva synes dere om skolens lusekampanje da, og at rektor skal gres med med lusekam?

– Veldig morsomt! Hvis rektor har lus så kommer vi til å få latterkrampe, fniser jentene.


Fakta: Hodelus

  • Alle med hår på hodet kan få hodelus, uansett alder og hårtype. Lusene suger blod, og bittene gir kløe. Det kan ta mange uker fra man blir smittet med lus til kløen starter. Å få hodelus har ingen sammenheng med dårlig hygiene, og lusene kan ikke vaskes bort med vanlig sjampo. Hodelus kan hverken hoppe eller fly, men kryper fra hode til hode ved nærkontakt.
  • Omgangskretsen bør informeres når et barn har hodelus.  Kjemming lusekam må utføres systematisk og grundig hver dag i minst åtte dager, deretter én gang i uka, i tre uker. Ved kjemming skal håret være vått. Plasser et håndkle over skuldrene for å fange opp lus og egg som faller ned. Etterpå må både håndkle og kam vaskes ved 60 ºC eller fryses ned i minst fire timer, for å drepe lus og egg.
  • Det er svært liten sjanse for spredning av lus via puter, møbler, kosedyr og klær. Det anbefales likevel ikke å låne hodeplagg, børster, kammer, hårpynt og annet av en som har lus. Et lusetilfelle er sjelden isolert. Uten behandling kan familie og nære venner smitte hverandre gjentatte ganger.
  • Hvis det oppdages hodelus hos barn i barnehagen eller på skolen, er det ikke nødvendig å sende barnet hjem. Sannsynligvis har barnet hatt lus i lang tid, så noen timer fra eller til har ingen betydning. Barnet kan fortsette i barnehagen eller på skolen som normalt, men bør begynne på lusekur så fort som mulig. Barnehage/skole og vennekrets bør informeres om at et barn i nærmiljøet har hodelus for å unngå gjensmitte.

Kilde: Kjelsås skole/skolehelsetjenesten
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere