RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lusas verste fiende


Anne Louise Leikfoss anbefaler alle å bruke lusekam i tørt hår, ikke i vått hår. FOTO: Nina Schyberg Olsen
Anne Louise Leikfoss anbefaler alle å bruke lusekam i tørt hår, ikke i vått hår. FOTO: Nina Schyberg Olsen
Anne Louise Leikfoss var ikke fornøyd med informasjonen hun fant om hodelus. Nå er hun selvlært spesialist, nettsiden hennes besøkes av tusenvis - og kjeller'n er blitt luselaboratorium.

ØSTENSJØ: I kjøkkenkroken i kjeller'n hjemme hos Anne Louise Leikfoss finner du ikke kopper og kar. Bak skapdørene skjuler det seg små esker med hårstrå og lus.

Døde lus, nymfer og luseegg. Lus som har bodd på armen hennes - og vært med i middagsselskap fordi hun har forsket på dem.

Lus som har vært på svømmetur fordi hun tvilte på Folkehelseinstituttets svar på hvor lenge de kunne overleve i vann. Og lus som har medvirket til å finne ut hvilke lusekammer og lusemidler som er mest effektive - eller ubrukelige.

Fobi ble hobby

Leikfoss har designet sin egen lusekam og går ikke av veien for å hjelpe folk personlig med å gre ut lus av håret. Men hva får en hjemmeværende tobarnsmor til å bruke masse tid og penger på ekle småkryp?

– Før hadde jeg totalt fobi for lus og sa til barna mine at de måtte sove i garasjen hvis de noengang fikk det. I 2006 fikk datteren min lus, og jeg kunne jo ikke kaste henne ut av huset, minnes Leikfoss.

Hun begynte isteden å lete etter informasjon om lus, og var ikke fornøyd med det hun fant.

– Informasjonen var mangelfull og jeg syntes ikke noe stemte med mine erfaringer.

Sin egen forsøkskanin

Tobarnsmoren i Østensjøveien kjøpte mikroskop og begynte å studere lus. Siden dengang har hun samlet masse nyttig informasjon, bilder og egne forskningsrapporter og råd på www.lusfrinorge.no.

– Jeg vil være hundre prosent sikker på at informasjonen stemmer, og da må jeg teste ting selv. Jeg har funnet ut mye som ikke er gjort før, sier Leikfoss.

Som blant annet har latt en lus spise jevnlig på armen sin i ti dager, for å se hvor mange egg den kunne legge under ultimate forhold. Eggene ble lagt i en osteklokke og resulterte i en fotostudie av lusens livsløp.

Leikfoss har også konkludert med at det er lettest å finne lus hvis man grer med lusekam i tørt hår, ikke vått hår som apotekene og Folkehelseinstituttet anbefaler. Hun har dessuten funnet ut at lus kan leve nesten 30 timer uten blod, og at ingen forebyggende midler hjelper.

– Det gjør meg irritert at folk skal tjene penger på bekymrede foreldre, sier Leikfoss engasjert.

Etter at hun fikk en lus til å legge egg på hår som var behandlet med forebyggende middel tre ganger, marsjerte hun rett opp til apoteket som solgte middelet med resultatet.

Informasjonskampanjer

Leikfoss var heller ikke fornøyd med myndighetenes innsats for å bekjempe et stadig økende luseproblem. I 2007 tok hun derfor initiativet til landsdekkende kampanjer mot lus.

Kampanjene foregår i uke 10 og 35 hvert år, og på nettsiden finner du ferdige informasjonsskriv og plakater som kan printes ut og henges opp på skoler og i barnehager for å minne foreldre på å sjekke barna.

Materiellet har hun utarbeidet på egenhånd og uten økonomisk støtte. Informasjonsbrosjyren er oversatt til 14 språk, og hun har vært på skoler for å holde foredrag og ta lusetester.

– Jeg ble provosert av at ingen gjorde noe. Alle kan få lus, og de bruker bare tre sekunder fra ett hode til et annet, sier Leikfoss og fortsetter:

- Mange tror at deres barn ikke kan få lus, men lusa lukter ikke hvem som har penger eller høyt utdannede foreldre. Det er like mye lus på vestkanten som østkanten, og det er viktig å bryte ned tabuene.

Hun ønsker at folk skal sjekke seg for lus jevnlig, for du kan få lus hele året.

- Ved å gjennomføre kampanjer har man god mulighet til å få ned bestanden, og da er det viktig at flest mulig deltar. Gjensmitteproblematikken er stor, og man kjemper en håpløs kamp hvis noen i en gruppe ikke bryr seg om å sjekke. Man kan ha lus selv om det ikke klør, sier Leikfoss.

Populær nettside

I gjennomsnitt har www.lusfrinorge.no 2000 besøkende i måneden. Under kampanjene gjerne tre ganger så mange.

– Det er kjempebra, for målsettingen min var lett tilgjengelig informasjon, sier Leikfoss. Hun er nå i ferd med å trappe ned den ulønnede virksomheten.

– Jeg kommer til å fortsette med nettsiden, men ikke engasjere meg personlig i kampanjene lenger, sier Leikfoss, som blant annet har sendt ut 370 000 lusekammer til selvkost. Nå er det bare 30 000 igjen...

– Jeg håper kampanjene jeg har satt igang er noe folk har lyst til å fortsette med, og nå oppfordrer jeg først og fremst alle foreldre til å sjekke barna sine for lus denne helgen!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere