RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lyden av det guddommelige


Trygve Seim prøver ut tenorsaksen ved Åpent Bakeri på Frogner.
Trygve Seim prøver ut tenorsaksen ved Åpent Bakeri på Frogner.
Trygve Seim blir lagt merke til. Utlandet har ørene på stilk. Frogner-musikeren er en sann verdenskunstner, som lar hele verden uttrykkes i sin musikk.

FROGNER: Et sted i eksistensverdenen sitter Det Største av Alt og synger for seg selv. Nynner, synger. Men ingen hører, for musikken har ingen lyd.

Iblant blir skaperkraften lei seg og roper fordi ingen hører. Og ingen hører det heller.

Men Trygve hører med sjelen: Ikke vær lei deg! Jeg skal sette lyd på musikken din for deg. Spille den så alle kan høre, over hele verden! Og slik ble det.

Nå kan du til og med få musikken på CD. Diverse Rivers, Sangam, osv. Av og med Trygve Seim og andre sterke musikere i samspill.

Vi møtte Trygve på kaffebar på Frogner, akkurat før han skulle på flyet til Italia.


Eget uttrykk

Jazz, klassisk og samtidsmusikk, indisk, japansk og arabisk tradisjonsmusikk. Stemmer fra alle himmelstrøk samlet i ditt eget uttrykk. Du er ikke trendy, men går dine helt egne musikkveier?

Det startet for rundt 12 år siden. Jeg hadde levd av jazz noen år i utlandet. Men alle normene føltes som en tvangstrøye. Jeg syntes jazz var begrensende da. Det synes jeg ikke nå!

Hva fikk deg til å føle musikalsk ufrihet?

Jeg hadde litt kunstnerisk krise, ville slutte å spille saks, slutte å spille i det hele tatt. Men det falt sammen med at jeg hørte en fløytist fra India, Hariprasad Chaurasia, på en Jan Garbarek-plate. Klassisk indisk raga-musikk. Det tiltalte meg veldig, enda det er svært streng musikk, som jeg jo var veldig lei av!

Det indiske fant tydelig gjenklang i deg. Men også annen asiatisk musikk?


Arve Henriksen tipset meg til å høre på japansk musikk, den inspirerte meg veldig den også. Jeg var veldig opptatt av buddhistisk filosofi og meditasjon, er opptatt av det ennå, om ikke fullt så intenst.


Ordløst verdensspråk

Du opphever Babel-forvirringen og gjør oss forståelige for hverandre. Opplever du musikk som et verdensspråk, som ingen trenger ordbok for å forstå?

Musikk er så absolutt et internasjonalt språk, men med mange dialekter. Jeg kan komme hvor som helst i verden og musisere sammen med dem jeg treffer. Men skal man gjøre det mye, er det avhengig av at begge parter lærer litt om hverandre. Jeg har holdt på med det i mange år. Kom til Egypt for drøyt to år siden, og fikk et nytt musikk-kick med den egyptiske tradisjonsmusikken.

"Sjå soli på Anaripigg" er ikke din greie?


Jeg har aldri vært mer opptatt av norsk folkemusikk! smiler Trygve. Det ble den asiatiske først, og den åpnet ørene mine for det. Så jeg kom ut først, og så hjem før jeg fant verdien i den tradisjonelle musikken vi har selv. Folk som Sinikka Langeland (kantele, runesang) og Agnes Buen Garnås (kveding) inspirerer meg.


Der alt flyter sammen

Din andre CD har tittelen Sangam, på sanskrit betyr det noe sånt som møtested, eller elver som flyter sammen. Eksotisk?

Det er musikk til poesi med utspring i sufisme. Anne-Lise Berntsen bestilte musikk av meg til Vossajazz 2006, (Reiser) til tekster av Djalal Al-Din Rumi. (1207-73)

Forfatteren av bl.a. Mesnwi (Lytt til fløyten). Han var mystiker. Musikken din sier det uutsigelige, viser det usynlige. Lydsatt mystikk?


Noen har sagt at musikk er det nærmeste man kan komme Gud, sier Trygve. Det er utrolig vakkert å tenke på det på den måten. Men jeg regner meg ikke som en religiøs person; mer som en søkende. Det er ingen tvil om at musikken har guddommelig kraft i seg, den er noe større.

Saksen ble en nøkkel

Alle unger får tromme til bursdagen av tunghørte tanter. Hvordan gikk det til at du begynte å spille saks?


Jeg spilte på et gammelt herk av en saksofon da jeg var 13-14. Og fikk ny som "konfirmasjonsgave".

Og svupp - en ny Charlie Parker var født?
Nei... Jeg var litt skeptisk først, og ville ikke ha den. Far kjøpte den i Bombay, øvde litt på den, og spurte om jeg ville ha den. Siden spilte stefar Garbarek-platen Eventyr for meg - da visste jeg at jeg bare måtte spille på den! Saksen åpnet døren for meg til verdens musikk.


Populær julekonsert

Den årlige julekonserten din er egenartet: The Source og solister fra alle himmelstrøk gjengir julesangene slik de tolker dem - formet som kinesisk opera, algirsk rai, crooner-stil med storband, kabaret-viser. Hvordan startet prosjektet?

Vi startet som frijazzkvartett, og skulle ha julekonseret i Oslo Jazzhus. Noen timer før det begynte, jammet vi på julesanger. Da fikk vi ideen: Kanskje vi skulle spille det for publikum? Så gjorde vi det på hele konserten, veldig fritt. Vi laget juleplate samme vinter, i 1995. Source egentlig et laboratorium-band! Alle kommer med ideer og komposisjonrer. På CD-en har vi med en arabisk variant av På låven sitter nissen! Hele bandet er med på CD-en i norske julesanger. Den har en ekstrem spennvidde, fra det helt abstrakte og nesten ugjenkjennelige, til det nesten pompøse.

Dette er 12. året du er medarrangør?

Det startet med en obskur idé. Det er jo et juleshow. Hver gang tenker vi at "Vi må gjøre det i år også." Det er blitt en tradisjon for mange å gå på de konsertene. Så vi vil gjøre noe nytt, optimalt, overraske publikum med noe hvert år. Men folk vil også gjerne høre igjen det de hørte forrige år, så konsertene blir lengre og lengre! I fjor varte den i tre og en halv time.

Du bor på Frogner. Hva betyr strøket for deg?


Det er så vakkert! Utrolig stille, vakre gater og hus. Er du stressa og går gjennom Slottsparken, senkes hjerterytmen. Jeg reiser hver dag, for jeg har studio på Grünerløkka, men der er det fullt kjør og pulserende liv døgnet rundt. Her er det en ro. Jeg er veldig glad i Frogner! Å gå på kafeen Tiffani for eksempel. Det er fortsatt ikke helt jappestil her.


Tysk kritikerpris

I 2001 fikk Trygve The German Record Critics Award i 2001, en av de mest prestisjetunge prisene i Tyskland. Han har gitt ut i hvert fall syv CD-er til nå, en ny som kommer til neste år er snart klar. Men det er ikke for sent å skaffe seg noen av de gamle. Eller årets!

Han favner hele verden, alle mennesker i sin musikk. Alle språk blir ett, alle grenser visker ut. Dette er sannhetens musikk som viser at vi lever i én verden, at vi er én rase.

Trygves musikk kan også kalles fredsarbeid av beste merke.
PS! 19. november ble det sluppet en dobbelt CD med opptak fra konserten i 2005: The Source:of Christmas. Over 50 artister og musikere i et fantastisk samspill. Få også med deg konserten 14. og 15. desember på Cosmopolite.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere