Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lykkebølger i Lynch-land

Kultregissør David Lynch gjestet Litteraturhuset tirsdag ettermiddag. Fansen fikk signatur og lykke i bok og sjel.
Kultregissør David Lynch gjestet Litteraturhuset tirsdag ettermiddag. Fansen fikk signatur og lykke i bok og sjel. Foto: Alle Foto: Anne Marie Huck Quaye
– Negativiteten er kreativitetens fiende, sa David Lynch til et lydhørt publikum på Litteraturhuset tirsdag og inspirerte folket til å fange den store fisken.

Rundt 500 mennesker kom til Litteraturhuset for å møte David Lynch Tirsdag.

Filmskaper Margreth Olin fulgte David Lynch på sitt besøk i Oslo.

David Lynch i samtale med Marius Holst.

Rørt publikum.

David Lynch signerte bøker på Litteraturhuset tirsdag.

The master!

WERGELANDSVEIEN: – En dame var her allerede klokka 07.00 om morgenen. Hun tok med seg Lynch boka og satte seg ned og leste, og ville garantere å komme først inn i salen, sier Monica Helvig på Litteraturhuset.

Klokka halv tre var det allerede lang kø utenfor huset i Wergelandsveien, og kampen om de 150 plassene inne i Wergeland - salen var hard. Det var satt i stand et rom med storskjerm for resten av de fremmøtte, og i alt gjestet rundt 500 mennesker huset for å møte kultregissøren med filmer som Blue Velvet, Mulholland Drive, Dune, Tv-serier Twin Peaks, Eraserhead, The Elephant man og hans siste Inland Empire på merittlisten.

Stor fan

– Jeg er jo stor fan av Lynch, sier filmregissør Magreth Olin ( regi av Engelen, Ungdommens råskap og Kroppen min, journ.anm.) som har vært mannens guide på dagen, sammen med Maharashi Senteret som har invitert Lynch til Oslo. Turen har blant annet gått innom Justisdepartementet, og selvsagt Filmens hus dagen før.

Olin praktiserer selv meditasjon, og er glad for besøket.

– Driver du med meditasjon, spør en av de ventende i salen undertegnede. Han har akkurat ervervet seg «Catching the big fish» på norsk, som er David Lynch-fans sin bibel og en hyllest til kreativitet og inspirasjon gjennom meditasjon, men også et innblikk i en «ganske normal gutt» sitt liv på vei inn i kunst og filmverdenen.

Dykk ned i dypet

Endelig kommer han inn i salen iført tradisjonell sort dress, den legendariske hårsveisen som viser en elegant rockabilly-light look, og et strålende smil om munnen.

En tydelig lykkelig filmregissør Marius Holst står for samtalen, som i stor grad dreier seg og film, ideer, og kreative veier å gå, mens man fisker etter «the big fish», den stor ideen.

– Jeg har alltid sett på ideer som fisk. Noen svømmer i grunt vann, mens man må gå på dypet for å fange de store fiskene, sier David Lynch som forklarer for folket hvor intuisjon, og troen på egen skaperkraft transcendental meditasjon og ro kan være det avgjørende i kreative prosesser.

A rebel in a good way

– Dennis Hopper was a great guy and a rebel, but in av very good way, sier kultregissøren på spørsmål om hvordan den kjente nylig avdøde skuespilleren var.

Karakteren Frank Booth i Blue Velvet ble hengende igjen hos Marius Holst i mange år, og mange vil nok huske den voldelige psykopaten skremmende godt. Lynch blir spurt videre om sitt møte med filmidolet Federico Fellini som han møtte dagen før han døde, og formidler glede over den digitale revolusjon med DV og high definition kameraer. Men så dreier samtalen seg inn på meditasjon, som er en stor del av Lynch sin hverdag .

– Man trenger mer og mer indre styrke. Medtiasjon gir deg lykke, kreativtet, intuisjon forståelse og energi, sier mannen som selv forteller at han var aggresiv og negativ før han startet opp med sine daglige medtiasjonsøkter for mange år tilbake.

Negativitet er fienden

– Negativitet er fienden til kreativitet, sier Lynch som gjerne vil slå hull på den «gamle myten om den sultende, tragiske og ulykkelige kunstneren.

– Du kan ikke skape hvis du sulter. Hvis du er ung og deprimert kunstner kan du kanskje få noen damer til sengs, men går du lenger ned i krisen og mørket klarer man ikke å skape lenger, sier Lynch som er mannen med positive krefter rundt seg.

Han skaper og stoler på intuisjonen, bruker ideene fra dypt hav og lager bilder som alle som ser filmene hans får lyst til å spinne videre på.

Enorme kaniner, røde rom, en besvimende argenitinsk sanger og en gammel dame i et nesten forlatt teater, liket og det grusomme marerittet.

Alt finnes i David Lynch sine filmer.

Lykkebølger

– Man må slutte å sutre, and «dive within», sier han og oppfordrer folket til å meditere. Lynch har lenge jobbet for å få meditasjon inn i fengsler og skoler, for å få vekk aggresjon og likegyldighet.

– Man kan ikke bare male et rom på skoler i «lyse farger» eller gi barna en «fin bok. Man må gå dypere, sier han og kritiserer saftig det amerikanske skolesystemet, metaldetektorer, vold og utbrente læreres hverdag.

– Under meditasjon opplever man bølger av lykksalighet og lykke, sier han og sender lykkebølger videre til et rørt publikum.Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!