Lykken er gryn

Server den alene eller som tilbehør til for eksempel grillmat.

Server den alene eller som tilbehør til for eksempel grillmat. Foto: Alle foto: Tore Sandberg

Blant kameler, sanddyner, turister, magedansere og en grillbuffé kom oppvåkningen.

Alle ingrediensene blandes i en bolle før retten legges opp på fat eller tallerkner.

Bidrar til rettens rike smaksbilde.

En hel potte persille skal til.

At bulgur, persille og sitron kunne smake så godt i lag, visste jeg ikke – ikke før jeg havnet langt ute i ørkenen i Dubai. Der ble det arrangert beduinfest, mest sannsynlig en turistjippo, men likevel en opplevelse som føltes både riktig og kul.

Alle fasonger

Den rikholdige grillbuffeen satte sine spor. I tråd med landets skikk klarte de å servere nærmere hundre ulike retter fra buffeen.

Jeg tror ingen her hjemme ville disket opp med en like omfattende meny. Men det var verken det langtidsbakte lammet eller de innbakte vaktlene som gjorde mest inntrykk. Nei, det var noen små gryn.

Siden den dagen i ørkenen har jeg elsket gryn i alle fasonger. Og heldigvis er det flere av dem på markedet nå. Hvis du ikke finner grynene dine i velassorterte butikker, prøv helsekosten eller et tyrkisk utsalg.

Selv hamstrer jeg gjerne gryn i Sverige, i stedet for det dårlige flesket «alle» valfarter over grensen for.

Bulgur

Grynene det dreier seg om, er blant annet fullkornsbulgur, kamuthvete, mathavre, hel spelt og byggryn. Dette er rett og slett hele korn med deler av skallet på.

Noen av dem er forkokt, da trenger de ikke bløtlegging. Hjemme lager jeg sjelden risotto på ris lenger, jeg bruker heller noen av disse fullkornene som metter bedre og gir magen mer fiber å jobbe med.

Dessuten er det gøy med nye utfordringer og variasjon i kosten. Det aller morsomste med kokkefaget er å utforske andre lands mattradisjoner.

Tabbouleh, som lages av bulgur, er en populær rett i Midtøsten. Bulgur er hel durumhvete som er malt i ulike grader, jeg foretrekker den mest grovmalte.

Bulguren er forkokt, så det er egentlig bare å slå på kokende vann og la den trekke ferdig under lokk.

Min Tabbouleh

Ukens rett er en nesten klassisk tabbouleh. Den er vegetarisk og kan serveres for seg selv, eller som et fantastisk tilbehør som passer til det meste. I grillsesongen er den et fast innslag hjemme hos meg.

Ingredienser

3-4 dl kokt bulgur

1/2 agurk

2 klasetomater

1 stilk vårløk

1 potte persille

1 avokado (valgfri)

1 ss hakket frisk mynte

saft av 1 sitron

2-3 ss god olivenolje

salt og nykvernet sort pepper

HVA SLAGS VIN ANBEFALES? Grønn bølge

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Mat og drikke

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag