*Nettavisen* Nyheter.

Lyngutt i Kjelsåsland

LYN: Tidligere Lyn-spiller Bård Folke Fredriksen bor i Kjelsåsland, men tar gjerne en tur til Nydalen, som her til "Bryggeriet". Foto: Kristin Tufte Haga

Bård Folke Fredriksen vil gjerne fortsette å være byutviklingsbyråd, også etter valget til høsten. Men det er en jobb byråden kanskje synes hadde vært enda gjevere.

Klikk på bildet for å forstørre.

NYDALEN: – Ett eksempel til etterfølgelse,mener byutivklingsbyråden om utviklingen i Nydalen. Foto: Kristin Tufte Haga

OSLO/NORDRE AKER: Vi snakker om litt av hvert, Bård Folke Fredriksen (47) og Nordre Aker Budstikke. Ikke minst om det at byutviklingsbyråden, som selv er «lokal», er glad for at avisa fortsetter på nett.

Lokalavisa viktig

Utrolig viktig for innbyggerne å ha en lokalavis å samle seg om. Lokalavis handler om lokal identitetsbygging. I denne bydelen med så mange mennesker, skjer det jo også så utrolig mye. Så her må det jo være mer enn nok å skrive om, tror Fredriksen.

Jeg er veldig glad for at Nordre Aker Budstikke satser videre på nett. Særlig for oss folkevalgte er det viktig med kanaler også ut i lokalmiljøet, legger han til.

«Slukt» på videregående

Byråden forteller at selv ble han «slukt» av politikken allerede på videregående skole. Diskusjonene på tidligere Berg vgs. var «nokså friske». Ofte også mer interessante enn ordinær undervisning og lekser.

LES OGSÅ: Se! Her danser rektor foran 800 måpende elever

Det var virkelig et aktivt miljø på Berg. Der traff jeg mange andre politiske engasjerte unge, en veldig fin tid. Jeg meldte meg inn i Høyre – det har alltid vært Høyre for meg, forteller Fredriksen, som også etter hvert ble leder av Oslo Unge Høyre.

Opprinnelig fra Nordberg, med en bachelorgrad i offentlig rett og statsvitenskap. En periode innom Torshov. For så å lande fornøyd på Kjelsås med kone og to barn.

Etter noen få år som «vanlig» arbeidstager i et fagbladforlag, så ble det politikk på heltid. Som bystyrepolitiker. Som eldrebyråd og skolebyråd. Men dog med selvpålagt taleforbud i foreldremøter i sine egne barns klasser.

Der liker jeg best å være lytter. Det synes kona mi er greit også, humrer Fredriksen.

– Utrolig morsom og interessant jobb

I 2009 ble han den nye byutviklingsbyråden. 2015 er også valgår. Og går det som Fredriksen håper, så er han byutviklingsbyråd på vei inn i 2016 også.

– Hvorfor politikk?

En utrolig morsom og interessant jobb å være byutviklingsbyråd. Men samtidig ekstremt krevende. Fantastisk moro å få være med på å påvirke hvordan denne byen utvikler seg.

For eksempel har jeg vært med helt siden Fjordbyen kun var en «idé», frem til den er i gang til å bli en realitet. Et stykke arbeid jeg er utrolig stolt av å ha vært med på å drive frem!

Andre saker er han kanskje ikke så kry over. Skar leir i Maridalen ville nok kommunen aldri ha kjøpt igjen, hvis tiden kunne skrus tilbake.

Skar leir

Men nå gjør vi det vi mener er mulig og best for området innenfor de strenge restriksjonene som gjelder for drikkevannet, markaloven og de fredete bygningene i leiren. Det å legge til rette for at noen kan flytte inn i de fire bolighusene, vil forhåpentligvis være med på å gjøre at bygninger og området blir mer tatt vare på, håper byråden.

Politikere har også juleferie. Men nå er den for lengst over. En stor og viktig sak som venter på byrådens skrivebord er Kommuneplanen for 2015 – 2030. Planen har vært på høring, og nå skal byrådet oppsummere forslagene til bystyret.

En plan som også er om befolkningsveksten i Oslo.

Flere ønsker å bo i by, særlig i en storby med unik beliggenhet nær både sjø og marka. Veksten lar seg håndtere - det er nok potensielle boligtomter i Oslo, rundt eller i nærheten av de kollektive knutepunktene til å matche befolkningsveksten, tror byråden.

LES OGSÅ: Sterkt press på å være «vellykket» – stadig flere Nordre Aker-unge sliter psykisk

– La marka ligge

Og der noen mener markagrensen kun er en strek på kartet, vil Bård Folke Fredriksen bevare.

Vi trenger ikke større arealer, men bedre kommunikasjoner. Det er store gevinster, også kostnadsmessig for boligkjøperne, ved å bygge der infrastrukturen ligger til rette for det. Så marka kan vi la ligge.

Over kaffen på Nydalen Bryggeri, trekker byråden frem nettopp Nydalen som et godt eksempel på hvordan ting skal gjøres.

LES OGSÅ: Dette «koster» det å forsøple i Maridalen – nå vil Rusken 20-doble gebyret

Nydalen

Her både bor og jobber folk tettere og høyere enn før, og i umiddelbar nærhet til kollektive knutepunkter. Nærmest en egen by i byen. Ett eksempel til etterfølgelse, mener Fredriksen.

Som nevnt blir det spennende kommunevalg i 2015. Men det er ikke bare politikk som gjelder. Fotball blir det også. Med fortid som både utespiller og keeper i Lyns junioravdeling, så er byråden mer enn gjennomsnitlig interessert.

Men supporter i hvilken klubb?

Lyngutt i Kjelsåsland?

En gang Lyn-gutt – alltid Lyn-gutt!

Nok om den saken.

Men han gleder seg til å se mange kamper til våren.

– Særlig gleder jeg meg over at så mange lokale lag og Oslolag skal møte hverandre i kommende sesong. Kan bli en kanonserie! Trikkeligaen kaller de det jo, smiler byråden.

Fotballkamper man kan komme seg til og fra med trikken, passer vel ekstra bra for en byråd som faktisk ikke har – eller aldri har hatt – billappen.

He he, nei det har faktisk aldri blitt til at jeg har fått somlet meg til førerkort. Min søster har det heller ikke, så kanskje noe genetisk? Men min kone har jo førerkort da, så vi er jo likevel nærmest en «normal» familie, ler byråden.

Det er jo nå så bra kollektiv-dekning i denne byen, så jeg klarer meg utmerket uten førerkort. Men det er altså på ingen måte en politisk markering, det å ikke ha førerkort!

Drømmejobben

Kanskje forblir han politiker på heltid resten av sin arbeidskarriere. Kanskje ikke. For det er en jobb Bård Folke Fredriksen kanskje synes kunne vært enda gjevere enn byutviklingsbyrådjobben.

He, he. Jeg kunne faktisk godt tenkt meg å være fotballkommentator!

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 blir Nordre Aker Budstikke ny, som ren nettavis på nab.no. Les mer om det her!

Meld deg på vårt nyhetsbrev ved å sende en mail, eller fyll ut skjemaet under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag