RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lynrask Nexus-mobil


TEKNOLEKKER: Mye fet tekno, mange nyskapende funksjoner, fantastisk skjerm, 1 GHz Snapdragon-prosessor og et herlig grensesnitt.
TEKNOLEKKER: Mye fet tekno, mange nyskapende funksjoner, fantastisk skjerm, 1 GHz Snapdragon-prosessor og et herlig grensesnitt.
Mye snadder bak et slankt og lekkert ytre.

AMOBIL.NO: Google har fått fotfeste i mobilbransjen ved å lansere sitt eget operativsystem, Android. Nå har vi fått inn Googles første mobiltelefon på testbenken.

Nexus One lages av HTC, men Google står bak både operativsystemet og salgsapparatet.

Slank og lekker

På bilder ser vi at Nexus One kan virke litt kjedelig. I virkeligheten synes vi imidlertid at den er imponerende slank, og den er veldig avrundet i hjørnene at den oppleves behagelig i hånden.

Skjermen er 3,7 tommer stor, har god oppløsning og er basert på AMOLED-teknologien. Det betyr at den bruker lite strøm, samtidig som den har en veldig mye kraftigere belysning enn de fleste konkurrentene og viser langt bedre kontraster og skarpe farger.

Oppløsningen er også så høy at skjermbildet er sylskarpt.

Lynrask

Nexus One har en 1 GHz Snapdragon-prosessor og mye hurtigminne, noe som gjør den lynrask. Den henger ikke i menyene, og den starter programmer raskt som et olja lyn.

Et annet sted telefonen er lynrask, er på internett. Den har super-3G for å få de raskeste hastighetene i mobilnettet, så vel som Wi-Fi for tilkobling til trådløse nettverk. Med den raske maskinvaren i Nexus One er nettleseren hakket raskere enn i Iphone, noe som er imponerende.

Bluetooth-tilkoblingen gir, i motsetning til i HTC Hero, mulighet til å sende filer direkte til andre Bluetooth-enheter for eksempel mobiltelefoner, og du trenger heller ikke sette opp en oppkobling mot PC-en for å overføre filer mellom disse.

Imponerende tjenester

I Nexus One har du to programmer som bør kunne imponere alle og enhver, som baserer seg på mobilens GPS, evne til å lokalisere deg ved hjelp av mobilnettet, og dens innebygde kompass. Det ene er Google Goggles og det andre er Google Street View.

Førstnevnte gjør at du kan fotografere bygninger, produkter, logoer og annet, og noen sekunder senere får du opp informasjon om produktet. Tar du bilde av en boks med leverpostei, får du opp en haug med informasjon om leverposteien du tok bilde av.

Når du peker mobilen rundt deg får du også opp interessepunkter i nærheten. Det kan være restauranter, hoteller og mye annet. Trykker du på for eksempel en restaurant, får du opp andre brukeres anmeldelse av restauranten - med en gjennomsnittskarakter.

Google Street View gjør at du kan velge et hvilket som helst sted i mesteparten av Oslo og Trondheim, og se bilder fra gata. På hvert bilde kan du panorere rundt deg, akkurat som om du
står på det punktet selv.

Av synkroniseringsløsninger har Nexus One flere, inkludert en løsning som synkroniserer alle Facebook-kontaktene dine slik at telefonlisten din fylles opp med folk du aldri snakker med, inkludert bilde, Facebook-status, telefonnummer, e-postadresser og gateadresser.

Kanonbra MP3-spiller

MP3-spilleren i Nexus One kan spille musikk gjennom en standard 3,5 millimeters minijack. Dermed kan du koble til favoritthodesettet ditt uten noen form for overganger.

Lydkvaliteten er helt upåklagelig. Bassen når dypt og kommer tydelig frem, men overdøver likevel ikke vokalen eller andre instrumenter. Både trommer, vokaler, trompeter og kontrabasser er svært detaljrik og naturtro.

Nexus One kan også underholde på andre måter. Den har en Youtube-applikasjon med mulighet for opplasting. Den har også Android Market, der du kan laste ned et utall gratis spill og gratisapplikasjoner.

Og ikke minst, lydkvaliteten i samtaler er helt fabelaktig. Nexus One har en støykanselleringsfunksjon som gjør at du kan snakke i enormt støyfylte omgivelser uten at motparten får problemer med å høre deg. Batterilevetiden er også god.

Hva er haken?

Det er veldig lite negativt å si om Nexus One. Kameraet kunne gjerne vært bedre, og den kunne hatt en mer avansert kalender og e-postleser for å tilfredsstille proffbrukere.

Sist men ikke minst, burde telefonen vært langt billigere. I USA koster den rett over 3000 kroner, og med merverdiavgift burde dette tilsi en utsalgspris på 4000 kroner. Per i dag gråimporteres den bare til Norge, noe som gir en pris på rett over 6000 kroner uten norsk språk i menyene.

Andre mobiltelefoner som treffer omtrent den samme målgruppen er Apple Iphone 3GS, Samsung Galaxy og HTC Hero. Vil du ha en proffere telefon med enda større skjerm, anbefaler vi HTC HD2 som må regnes som teknologikongen i dagens mobilmarked.

Les hele testen av Google Nexus One på Amobil.no

Amobil på mobilmessen Mobile World Congress:
Her er Windows Phone 7
Lynrask Iphone-nettleser
Opera Mini 5 kommer til Android
Her er Xperia X10 mini og X10 mini pro
Samsung Wave - Verdens første mobil med Bluetooth 3.0

Les også disse testene av Android-mobiler:
Samsung I5700 Galaxy Spica
HTC Tattoo
Samsung Galaxy
HTC Hero
HTC Magic
HTC Dream

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere