Lynrask statusmobil

RASK: Samsungs lynraske trykkskjermmobil gir Apple en på tygga.

RASK: Samsungs lynraske trykkskjermmobil gir Apple en på tygga.

Samsung S8000 Jét har en prosessor på 800 MHz. Det merkes.

Stor og fargesterk AMOLED-skjerm.

Jét er lynrask og har det meste av nyere teknologier.

Helt suveren til filmvisning.

Musikkspilleren og epostløsningen skuffer noe.

Her er det både "showoff" og funksjonalitet på plass.

AMOBIL.NO: Samsung S8000 Jét er ingen ordinær profftelefon - ei heller en telefon kun for enkel bruk.

I stedet har Samsung tatt oppskriften til Iphone, lagt til en hel del teknologi og funksjoner, og "Samsungfisert" det hele. Det fungerer bra.

Lesz også vår sniktitt på Samsung S8000 Jét

Ikke proff, ikke simpel

For å ta det viktigste først - Jét appelerer til personer med store krav til teknologi og funksjoner, men som ikke trenger en smarttelefon à la HTC Touch Pro.

Dette er trykkskjermsglede for de som vil ha noe fint å vise frem og som er enkelt å bruke, og der har du Samsungs oppdaterte Touch Wiz-menyer i et nøtteskall.

I tillegg til ordinære menyer, og widgets-snarveier, har Jét fått en helt ny kubemeny. Denne aktiveres med en tast på siden som gir deg hele hovedmenyen i 3D-stil, med en kube der hver side er et menyvalg.

Aktiverer du denne mens tastelåsen er på kommer det opp en annen og ny kube med kun to selvvalgte valg, som for eksempel kamera og musikkspiller.

Her velger du ved å raskt riste telefonen i en eller annen retning. Hvilken verdi denne funksjonen har utover mye streetcred i nerdegjengen er et godt spørsmål.

Her er det både "showoff" og funksjonalitet på plass.

Her finner du alle spesifikasjonene

Filmkongen

Jét er ellers suveren på film og nesten helt sjef på musikk. Telefonen sluker alt av medieformater og filmstørrelser rått, og viser de elegant på den 3,1 tommer store AMOLED-skjermen.

Sistnevnte er forøvrig herlig fargesterk og skarp, og bruker kun en brøkdel av strømmen til en ordinær mobilskjerm.

GUIDE: Slik ser du film på mobilen

Musikkspilleren kunne vært en drøm hadde Samsung bare gjort den lettere å bruke. Det er dessverre ikke mulig å styre musikken så lenge andre funksjoner er i bruk.

Jét mangler også snarveistaster og funksjonalitet for dette. Dermed må en ta til takke med god lydkvalitet og god musikkprogramvare.

GUIDE: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller

Sist på skrytelisten kommer nettleseren og den nye zoom-funksjonen. Nettleseren er rask og god, og det å zoome med én finger opp og ned på skjermen gjør det hele mye lettere.

Zoom-funksjonen er heldigvis universal for hele telefonen, noe som gjør det lett å zoome for eksempel bilder.

Ellers har Jet et rimelig godt kamera, gode spillmuligheter, det meste av teknologi inkludert Wi-fi, GPS, super-3G og Exchange, samt et ganske lekkert utseende.

Dårlig på e-post

E-postleseren har ikke automatiske innstillinger for nettbaserte e-postløsninger, som Hotmail, Gmail og Yahoo Mail.

Den er også litt for enkel - du kan ikke sortere skikkelig og leseren virker å ligge langt bak det Nokia og andre leverer.

Dessuten lider Jet litt av Iphone-syndromet: Kan det meste, men er best på lite av det. Om dette er positivt eller ikke lar vi stå åpent, men det betyr i alle fall at Jet ikke får full score - noe Iphone heller ikke fikk i sin tid.

Flere mulige alternativer

Dermed er det også ganske tydelig hvilken telefoner Jét utfordrer, og som på sin side også utfordrer Jét.

Nye Iphone 3GS stiller med mer minne, større skjerm, et mer standard operativsystem, men er dyrere, mangler radio og har et dårligere kamera.

Nokias 5800 Xpressmusic leverer også litt samme "litt-av-alt"-løsning, og har dalt mye i pris i det siste.

Om du beveger deg en tusenlapp opp i pris kommer HTCs Diamond 2 innenfor rekkevidde, og da er det også en skikkelig smarttelefon du får.

Og skal du virkelig slå på stortrommen og skaffe deg en Porsche i mobilutgave, er det få veier utenom Samsungs nye Omnia HD.

Men om du ikke brenner etter å bruke mer penger og syns Jét passer ditt bruk, er det et godt valg.

Les hele testen av Samsung S8000 Jét på Amobil.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.