Gå til sidens hovedinnhold

Lyse hoder fra Oslo øst

Hvor er tigerstadens ukjente perler? Hvordan få det slitne kjøkkenbordet kult og trendy igjen? Dette og mye mer kunne du få svar på under Ungt Entreprenør- skapsmesse.

LILLESTRØM: Vi er kjempefornøyde. Førsteplassen for beste brosjyre kom helt uventet på oss, sier Monic Sass fra Sandaker videregående skole. Sammen med syv medelever fra reiselivslinja vant de dessuten 2. plass for beste utstilling og sikret seg en plass videre til Norgesmesterskapet i Ungt Entreprenørskap med sin bedrift "Tigerstaden".

Imponerte dommerne

Torsdag var det klart for den første entreprenørskapsmessen i Oslo for både ungdomsbedrifter og elevbedrifter. I messehallen på Lillestrøm var 147 bedrifter fra ungdomsskoler og videregående skoler samlet for å vise seg fram og konkurrere om heder og ære. "Tigerstaden" var blant dem som virkelig imponerte dommerne.
- Vi har laget en reisehåndbok for Oslo, med forslag til aktiviteter og attraksjoner som tiltrekker ungdommen. Både sommer- og vinteraktiviteter er beskrevet i håndboka, forteller Urna Borgersen.
Hemmeligheter og ukjente perler har også fått plass i boka.
Småflaskemuseet med Christian Ringnes sin flaskesamling, og Emanuel Vigelands Mausoleum er blant perlene vi har plukket ut. Det er ikke mange unge som vet at Gustav Vigeland hadde en lillebror engang, sier Stine Trydal Tangen. Selv har hun aldri vært i mausoleet, men har tenkt seg en tur så snart hun får tid.
Navnet Tigerstaden hentet de fra Knut Hamsuns bok "Sult"
I boka skriver Hamsun omOslos mørke bakgater og hemmeligheter. Vi ville tilnærme oss Oslo med tigerens skarpe blikk, sier Trydal Tangen som mener Oslo har mye mer å by på enn hva folk flest kanskje tror. Hun får full støtte av Monic Sass.
Det er veldig mange fine steder i Oslo. Langs Akerselva, for eksempel. Der er det kjempefint å gå tur, sier Sass.

Gir møbler ansiktsløft

I en annen del av utstillingshallen står nypolerte bord, og omtrukkede stoler i stilig design. Fem ivrige jenter er klar for å gi møblene dine et ansiktsløft med bedriften "Brukt med stil".
Vi kjøper inn gamle møbler, pusser dem opp og gjør dem mer stilfulle og trendy, forteller Vanja Torp på Interiør- og utstillingslinja ved Elvebakken videregående.
Mange kaster møblene sine hvert år i steden for å pusse dem opp. Man trenger ikke gjøre så mye for å få gamle møbler fine igjen, sier Christine Spidsberg. De fem har pusset og malt fra både sent og tidlig de siste ukene.
Det har vært mye jobbing, men vi har hatt det veldig gøy, sier Marte Bryn.
Det er verdt alt arbeidet når man hører kommentarene. Vi har fått masse positiv tilbakemelding, skyter Torp inn.

Tenker miljø

Bedriften deres stakk av med 2.plass i kategorien beste brosjyre. Det gir ytterligere motivasjon for jentene som skal fortsette med prosjektet fram til mai. Før den tid har de planer om å sikre seg nye oppussingsobjekter på vårens loppemarkeder.
Det er viktig å tenke på miljøet også, understreker Torp. Hun er kjempefornøyd med erfaringene de har fått ved å lage sin egen bedrift.
Jeg har blitt mye mer utadvendt. Man må tørre å ringe rundt for å finne sponsorer og markedsføre seg ut mot kundene. Nå har jeg blitt varm i trøya, smiler Torp.

For musikkelskere

Blant gamle LP-plater står Emil, Robin og Marko fra 8g på Jordal skole. De har startet bedriften REM-records.
Vi har fått masse bra tilbakemeldinger, så jeg føler meg litt ovenpå nå. Ikke for å skryte, men jeg syns vi har den beste utstillingen, sier Robin Haugsnes, en de tre unge herrene bak den originale LP-lampa, kalt SUN LP.
Vi satt og grubla litt og så kom praten inn på LP-plater, forteller Emil Holst. Ved hjelp av en sparepære og LP-plater fra Fretex har de laget en retro- lampe som iføge dem selv er spesielt godt egnet for musikkelskere.
Nå utelukker de ikke at den originale lampen kan bli sommerens hit på marked på Grünerløkka.
Det hadde vært kult! sier Haugsnes fornøyd.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley