Lysfest i Frognerparken

I går feiret barn og voksne St. Martins dag i Frognerparken, med egenproduserte lykter og tradisjonelle Martinsanger.

SPORVEISGATA/FROGNERPARKEN: Det er mange forskjellige tradisjoner for hvordan man feirer St. Martins dag, sier styrer i den tyske barnehagen Stephanie Mertins. Lokalavisen har tatt turen til den tyske barnehagen, for å ta pulsen på de mange forbredelsene til den viktige festen.

I Tyskland er dagen veldig viktig for barn og voksne, og her i barnehagen har barna vært med på forbredelser i flere uker, sier Mertins. Hun forteller at det har blitt en tradisjon å gå med lykter, og synge sanger til ære for hellige Martin, i Frognerparken de siste årene. Hele barnehagen er sammen med elever fra den Tyske skolen, med på feiringen.


Det som er fint er at alle kan delta, sier Mertins. Hun forteller at festen skaper samhold, og at barna lærer å gjøre noe for andre.

Legende

St. Martinlegenden forteller om den hellige Martin av Tours som ble født i år 316 e.kr, i dagens Ungarn. På en kald vinterkveld red Martin hjem, sammen med noen kamerater. Ved byporten i Amiens sto en nesten naken tigger i veikanten, og ba om en almisse. Martin tok sverdet og delte sin kappe i to, og ga den ene halvparten til stakkaren. Samme natt så han i et syn, Kristus kledd i den halve kappen, mens han sa til den hærskare med engler som omga han. "Denne kappen har jeg fått av Martin, som ennå ikke er døpt". Denne hendelsen førte til at Martin sluttet i jobben sin i militæret, og begynte å tjene Gud. Folket ville ha Martin som biskop, men han var selv redd for det store ansvaret. Martin gjemte seg i en stall fylt med gjess, men ble til slutt oppdaget av bonden. Som "straff" er det nå tradisjon i Tyskland å spise gås til minne om denne dagen. Martin ble viet til biskop i 372 etter Kristus. St. Martins minnedag feires den 11.november.

Snill

Jeg kan ihvertfall to lanternesanger, sier Franziska. Hun gleder seg sammen med de andre barna til å synge sanger, og gå med lykter i Frognerparken. Hun viser også stolt frem hesten og kappen til St. Martin.

Jeg kan fem sanger, kommer det fra en liten gutt. Barna har laget mange fine lykter i forskjellige farger, med stearin og løv som pynt. Jentene sverger til rosa, mens gutta holder seg innen blå og grønntoner. Da Lokalavisens journalist spør barna hvem St. Martin var, er det ingen tvil om at de kjenner sin historie.


Han var en ridder som var så snill, sier Franziska.

Mertins forteller at barna pleier å selge egne leketøy til inntekt for andre barn, og veledige formål.

St. Martins dag handler om å dele med andre, og ta vare på sine medmennesker, sier Mertins. Dagen feires med kake med rosiner, Martin spill, og sanger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.