RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lyst på Lista

Målet var å se nærmere på det amerikanske Lista. I farten snublet vi over Norges best bevarte hemmelighet.

Vi dro til Listalandet i Sørvestnorge fordi det hadde kommet oss for øre at plassen var en fascinerende smeltedigel mellom norsk og amerikansk kultur. At Lista egentlig var å regne for USAs 51. stat. Og at folket der snakket en heller besynderlig blanding mellom norsk og engelsk.

Vi ble fortalt at innbyggerne dro med seg hele hus da de vendte tilbake til gamlelandet etter å ha utvandret til Amerika mange år tidligere. Og at de nå gled rundt i svære flak av noen amerikanere og sa ting som "Howdy Tjodun, åssen har mi det i dag?"

Men ikke var vi forberedt på å snuble over "Norges best bevarte hemmelighet".

Strandparadis

Du må ikke skrive at vi har 20 kilometer med hvit sandstrand her, sier lokalpatriot Hans Egil Berven.

Da kommer det bare tusenvis av folk hit, og da kan jeg jo ikke regne med å ha en halv kilometer med strand helt for meg sjøl lenger.

20 kilometer sandstrand, altså? Vi smyger oss av sted for å sjekke om fyren snakker sant.

Og det gjør han, forsyne oss! Vi snakker kilometer på kilometer med perfekt sandstrand. Og ingen folk. Vi begriper ingenting.

Endelig, på den tredje stranda vi besøker på kort tid, finner vi noen mennesker. De viser seg selvsagt å være utlendinger.

En helt fantastisk strand med veldig rent vann, nydelig sandbunn og helt utrolig lite folk. Den minner meg om strendene i Sør-Frankrike, sier Sigalov Alexei fra St. Petersburg, som har noen kilometer til rådighet der han spiller strandtennis med sønnen Dmitry.

Det der er Norges best bevarte hemmelighet. Ingen andre her i landet har slike strender, supplerer Svein Skårdal, idet vi setter oss ned på restauranten hans, 8th Avenue Bar & Supper Club.

Totalamerikansk

Selv i opphavslandet USA skal du slite med et konsept som er like totalamerikansk 50-60-tallsinspirert. Det var i dette tidsrommet de fleste Lista-boere med amerikansk opphav vendte tilbake til hjemlandet. JFK, Marilyn Monroe og Frihetsstatuen pryder veggene, en jukebox spiller knitrende vinylsingler og på menyen skimtes romslige porsjoner med spareribs og burgere.

Og går vi en trapp opp fra 8th Avenue, blir det enda rarere. Der finner vi Appartment no 9 en leilighet som skal gjenspeile USA mellom 1955 og -65.

Vi forsøker å bevare omgivelsene til den generasjonen som kom tilbake fra Amerika. Dette er en levende utstilling i stadig utvikling, og alle besøkende kan gratis komme hit og suge inn atmosfæren, forklarer Svein Skårdal.

En periode var Listalandet nesten helt avfolket, som følge av at flere tusen emigrerte i perioden 1850-1950. Men enda flere kom tilbake. For i mellomtiden hadde jo de fleste sørget for familieforøkelser.

Trunken & en Cadillac

Tjue meter ned i gaten for 8th Avenue finner vi ikke mindre amerikanske Trunken. Merkeligere butikk skal du lete lenge etter. Fordelt over to svære etasjer selges spesialimporterte amerikanske møbler side om side med Cherry Cola, dominospill og amerikanske kjoler.

Butikken skal gjenspeile det nordmennene hadde med seg i trunken, altså i bagasjerommet, da de returnerte fra USA. Og folk hadde jo med seg alt mulig rart, derfor det schizofrene vareutvalget. Litt brukt, men mest nytt og alt stammer fra USA, sier daglig leder, Christina Breisnes, som via sin omfangsrike nettbutikk sender amerikapakker over hele landet.

Idet vi går ut av den lett absurde butikken, sklir en usannsynlig lekker Cadillac inn på parkeringsplassen.

Jeg tenkte dere kunne trenge litt standsmessig transport når dere skal ut på landeveien og se nærmere på det amerikanske Lista, sier Anne Grethe Jakobsen, daglig leder på 8th Avenue.

Ut av bilen stiger en cowboy ved navn Jan Vere Jørgensen, han er Cruising Manager i Lista Am-Car Club. Bilen hans er en seks meter lang hvit Cadillac Fleetwood Eldorado, og flaket flyter på veien som en buktende luftputebåt, den fjærer så mykt at det knapt kan finnes noen bedre måte å ta det flate, langstrakte og tidvis forblåste Listalandet nærmere i øyesyn på.

Vi suser forbi amerikanske veiskilt og det ene huset mer erkeamerikansk enn det andre.

Tidligere var det drøssevis av de karakteristiske amerikanske postkassene her også. Men de fleste av dem har blitt rappa, forteller sjåfør Jørgensen, mens countrymusikken slår ut av høyttalerne.

110 volt i huset

Cadillac-ferden fører oss til et av Listas mange hus som har blitt med på flyttelasset fra USA i sin helhet.

I 1976 tok vi huset, vinduene og alle møblene med oss fra Spring Valley i New York hit til Lista. Vi fikk plass til alt i en 40 fots container, sier Solfrid Larsen, som kom tilbake sammen med mannen Harry. Det første de gjorde, var å installere både 110 og 220 volts spenning i huset.

Det er mange her som har det. Folk tok jo med seg diverse elektriske apparater fra junaiten. Og de må jo få brukt det på et vis, humrer sjåfør Jan Vere Jørgensen, idet vi kjører videre til lokalene til Lista Am-Car Club. Klubben har 52 medlemmer, og det er sannsynligvis flest i forhold til folketallet i Norge.

Når vi vender tilbake til Cadillacen, har Elvis begynt å kauke på stereoanlegget. Da kommer Jan på at regjerende Europamester i Elvis-imitering, Kjell Elvis, er Lista-gutt.

Jeg mobber Kjell Elvis litt, for han har jo ikke sett Elvis engang. Men det har jeg. Jeg så ham i 1973 på Nassau Colosseum i New Jersey. Første benk, stol nummer to.

Kjell Elvis selv viser seg naturlig nok å være litt bitter for akkurat dét men trøster seg med at det er fint å være på Lista òg:

Det er jo som å være i Syden, vet du, med alle strendene her. Og når vi i tillegg har hele den amerikanske biten, blir det jo helt topp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere