RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lytt til spesialistene

LEDER, 17. SEPTEMBER 2009:

Lokalavisen Groruddalen har gjentatte ganger i år omtalt personer som opplever problemer i møtet med Nav. Historiene deres er skremmende like. De har uttalelser fra leger og spesialister som mener de ikke er friske nok til å jobbe, men likevel får de ikke uføretrygd. I stedet presses de ut i arbeid til tross for sine helseproblemer. Når de kontakter Nav for å løse problemet, møter de saksbehandlere som enten avviser eller ikke kjenner til legenes anbefalinger.

I dagens avis bekrefter fastlege Reza Amiry Moghadam at det er tilfeldig hvem som blir uføretrygdet. Han har flere ganger opplevd å se pasienter som trenger uføretrygd få avslag fra Nav, mens tvilstilfeller får innvilget trygd. Moghadam mener grundige undersøkelser og uttalelser fra spesialister bør ha mer å si enn banale tester hos Navs rådgivende lege og vurderinger fra saksbehandlere.

Det er vanskelig å være uenig med Moghadam i dette. En fastlege som har fulgt en pasient over lengre tid har et mye bedre grunnlag for å vurdere vedkommendes helsetilstand enn en Nav-lege som bare har sett pasienten utføre en enkel test. Når pasienten i tillegg kan vise til uttalelser fra flere spesialister, er det merkelig at Navs saksbehandlere kan avvise disse anbefalingene.

Selv om Nav mottar tusenvis av brev daglig, er det også skremmende at det er eneste instans der Moghadam i flere tilfeller opplever at post ikke kommer fram. Pasienter som kontakter Nav er i en vanskelig situasjon fra før, og da er det viktig at Nav ikke bidrar til å forverre situasjonen. Disse pasientene har store nok problemer allerede, om ikke saksbehandling i Nav skal bli et nytt problem i livet deres.

Nav forsvarer seg mot kritikken fra leger og pasienter ved å vise til reglene som ligger til grunn for deres vurderinger. Disse reglene harmonerer dårlig med pasientenes opplevelser av møtet med Nav. Dermed er det grunn til å stille spørsmål om alle saksbehandlere i Nav bruker reglene slik de skal. Og hvis de gjør det, er det i alle fall på tide å vurdere om reglene bør gjøres om. Spesialistene bør bli hørt, både når de gir anbefalinger i enkeltsaker, og når de kommer med generell kritikk av systemet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere