RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Nå vil det koste 1.300 kroner å overnatte på sykehotellet ved Oslo universitetssykehus, 700 kroner blir refundert.
Nå vil det koste 1.300 kroner å overnatte på sykehotellet ved Oslo universitetssykehus, 700 kroner blir refundert. Foto: Scanpix

Må betale for å sove på pasienthotell

Sist oppdatert:
Kronisk syke og alvorlig syke barn rammes spesielt når egenandelen går fra null til 600 kroner for en natt på sykehotell i Oslo.

OSLO: Robin Kåss er sterkt engasjert i saken både som Ap-politiker og lege, og mener dette er en dårlig nyhet.

Pasientene må legge ut 1.300 kroner for den første overnattinga, og får deretter 700 kroner tilbake. Etter operasjon må de ikke betale.

Men med flere behandlinger i året, blir det en ekstraregning på mange tusen kroner for de sykeste pasientene med kroniske lidelser, melder nrk.no.

- Dette er en forferdelig julegave, sier leder Olav Røise ved klinikk for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus (OUS) til NRK.

- Dette rammer pasienter som ikke egentlig har noe valg. De må reise dit toppkompetansen er, sier han.

Les også: - Det er nesten umulig å integreres i Norge

- Utsatt i Telemark

Robin Kåss (Ap), som selv er fra Telemark, tror mange i fylket vil få svi etter denne omleggingen.

Robin Kåss (Ap) er kritisk til betaling, og mener spesielt telemarkinger blir hardt rammet.

– Det er mange som må overnatte på grunn av lang reiseavstand. Det er pasientene fra Telemark som blir rammet aller hardest av dette fordi vi ligger langt fra Oslo, og vi har ikke strålesatellitt og andre spesialfunksjoner som de har på Sørlandet og Innlandet. Noen behandlinger kan bety over 25 osloreiser, og en økning på 600 kroner per gang, blir mye penger. Han mener at dette vil resultere i en voldsom forskjellsbehandling.

Les også: - Den største feilen min mor gjorde, var å ikke lære meg norsk

Ekstra belastning
- For pasienter i Oslo og Akershus vil det ikke bety noe. Men for de fra Telemark vil dette bety en ekstra økonomisk belastning i tillegg til alle problemene en sykdom medfører, sier han.

Telemarkspolitikere må ikke finne seg i denne økningen, mener Kåss.

- I verste fall kan det være at enkelte lar være å velge den beste behandlingen av økonomiske årsaker, påpeker han.

- Vi ser det allerede nå at det er færre fra Telemark som bruker strålebehandling. Dette vil gjøre den tendensen enda skjevere, tror han.

Les også: Her blir 98 prosent av jenter omskåret. Nå sier norske somaliere STOPP

To årsaker

Robin Kåss tror denne ekstra utgiften har to årsaker.

- Det ene er politisk etter som regjeringen har vedtatt lav refusjon på overnattinger. Det andre er at Oslo universitetssykehus i jakten på mer penger nå krever 1.300 kroner for overnatting.

Saken kan løses ved et pennestrøk gjennom å øke dekningsgraden på reiserefusjonen til den reelle kostnaden.

I går var det en debatt om dette om Søndagsavisa på NRK.

Verken Helse- og omsorgsdepartementet, Helse Sør-Øst eller Oslo universitetssykehus kunne eller ville stille til debatt om saken. Egenandelen har tidligere variert fra helseforetak til helseforetak fordi prisen på hotell er ulik.

Etter et vedtak i styret i OUS, følger også de forskriften som gjelder for alle helseforetak. Dermed blir det like regler over hele landet. Samtidig gjør det at spesielt syke pasienter som må reise langt for å få riktig hjelp, rammes ekstra hardt.

- Når dette nå også innføres i Oslo, vil det ramme pasienter som må på sykehus med nasjonale funksjoner, sier Kari Kjønnås Kjos, Frp-politiker og leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget til NRK.

Pasientombud Knut Fredrik Thorne sier han har forståelse for at man ønsker å gjøre dette likt over hele landet, men at det vil ramme ulikt. Han mener det bør vurderes å gi disse pasientgruppene fritak – eventuelt at utgiftene til overnatting dekkes av frikortet, noe det ikke gjør i dag.

Les flere saker fra ta.no her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere