RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må bli Kongshavn eller Ormsundkaia


Kongshavn nord, på nedsiden av Sjømannsskolen, er et av stedene Oslo Havn KF mener det passer å bygge det nye varmepumpeanlegget som skal forsyne Fjordbyen med fornybar energi. ARKIVFOTO: NINA SCHYBERG OLSEN
Kongshavn nord, på nedsiden av Sjømannsskolen, er et av stedene Oslo Havn KF mener det passer å bygge det nye varmepumpeanlegget som skal forsyne Fjordbyen med fornybar energi. ARKIVFOTO: NINA SCHYBERG OLSEN
Oslo Havn KF sier nei til byrådets forslag om varmepumpesentral på Kneppeskjær. De lanserer i stedet Kongshavn nord som eneste alternativ til Ormsundkaia.

SYDHAVNA: Byråd for byutvikling, Merete Agerbak-Jensen (H), ba i midten av januar Oslo Havn KF om å finne en annen lokalisering enn Ormsund for det planlagte anlegget. I brevet til havnedirektør Anne Sigrid Hamran foreslo hun både Kneppeskjær og "oljebukta" (se www.noblad.no).

Plasseres i ytterkant

Vi har vurdert om det finnes andre steder i Sydhavna enn Ormsundkaia. Vi mener det foreligger kun ett alternativ, nemlig Kongshavn nord, forteller Hamran i sitt svar til Agerbak-Jensen.

Ut fra de krav som havna er pålagt med vesentlig reduserte arealer, rasjonell og effektiv havnedrift og arealbruk, er det ikke mulig å lokalisere en stor tomt med store faste installasjoner midt inne i områder med aktiv havnevirksomhet.

Derfor må varmepumpeanlegget plasseres på en av Sydhavnas ytterkanter, dvs. på Ormsundkaia eller Kongshavn nord inntil buffersonen, skriver hun.

Nær Bjørvika

Derved bortfaller Kneppeskjær og "oljebukta" som alternativer. Byrådens ønske om å legge sentralen under terreng i havneområdet er heller ikke aktuelt, i følge havnedirektøren.

Hun sier derimot at å plassere det nord på Kongshavn vil være et godt alternativ ut fra en totalvurdering.

Nødvendig utfylling i sjø og utbygging kan i prinsippet skje uavhengig av annen anleggsvirksomhet. Tomten ligger nær forbruksstedene i Bjørvika, noe som gir korte ledningstraseer på land. Løsningen betinger riktignok lengre sjøledninger til dypt vann, men Oslo Havn KF har fått opplyst at dette vil være mulig, informerer Hamran.

Ingen naboer

Det nevnes at varmepumpesentralens pipe kan komme i visuell konflikt med Sjømannsskolen.

En eventuelt pipe forutsettes plassert i ytre del, og blir i så måte ikke noe problem, forsikrer havnedirektøren.

Hamran ser det også som positivt for Kongshavn at tomten har direkte atkomst fra veinett og ingen direkte naboer.

Anlegget må ligge innenfor ny Kongshavn kai slik at ikke kailengden blir redusert. Vi ser at her kan varmepumpeanlegget utformes som en del av en buffer.

Før 1.april

Som vi skrev i Nordstrands Blad torsdag tidligere denne måneden skal nå byråd Merete Agerbak-Jenssen vurdere de forskjellige alternativene, dvs. både Ormsund, Kneppeskjær, "oljebukta" og Kongshavn nord. Hun legger frem sitt forslag for bystyret innen 1. april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere