RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må bomiljø og naturvern vike for hurtig barnehageutbygging?

Vi har mottatt vedtak fra Plan- og bygningsetaten om at barnehagen i Radarveien skal bygges ut. Dette vedtak vil vi protestere på det kraftigste imot og påklager det derfor til Fylkesmannen, da tidligere klager etter vår mening ikke er behandlet seriøst. Det har vært massive klager/protester fra hele bomiljøet som blir berørt og i Bydelsutvalget var det et stort mindretall som gikk imot bygging av barnehage i Radarveien. Vi føler oss "overkjørt", ingen av våre klagepunkter er tatt til følge. Derimot er dispensasjon for utnyttelse utover opprinnelig regulering vedtatt, og dette er imot et enstemmig Bydelsutvalg. Utbyggingen er etter vårt skjønn en rasering av et godt boområde og en liten, men veldig viktig naturperle, fordi:

Pkt. 1 Barnehagebygget er plassert cirka 10 meter fra vestveggen på vår blokk (veranda, stue), nummer 17. Bygget er 2-3 meter høyere enn vår fire etasjes blokk. Dette fordi det bygges på en knaus hvor gulvnivå i barnehagens nedre etasje blir som nivå gulv i 2. etasje i boligblokka. Vi hevder å miste sol, lys og en trivelig utsikt til den lille naturperla vår. Det betyr ingenting for Plan- og bygningsetaten, som bare skriver at nummer 15, 17 og 19 vil bli berørt. (Vi er mennesker som bor her!)

Pkt. 2
Støy og innsyn fra barnehagen vil opplagt oppleves som sjenerende for mange, når 90 barn i løpet av dagen skal være ute å leke rett utenfor veranda og stuevinduer. Plan- og bygningsetaten skriver at støy fra barnehager ikke ansees som problem! Vi vil gjerne vite hvor disse studiene er utført, det er jo bare en påstand! Husk at dette er et seniorbo, hvor de fleste er hjemme om dagen og ønsker også at verandaen kan oppleves som et godt utested. Direkte innsyn i leilighetene fra bygning og lekeplass er også en følge av eventuell realisering av byggeplanene. Vi har aldri kunnet forestille oss, og heller aldri observert, at en stor barnehage som denne er plassert så dominerende og nært inntil boliger.

Pkt. 3
Bomiljø og naturvern er to viktige hensyn for at mennesker skal trives og står ikke uten grunn langt opp på partienes programmer. I denne saken ser det ut til at dette er satt helt til side. Naturperlen vår, som vi daglig har glede av skal raseres, sprenges ned, planeres og trær og vegetasjon hugges ned og fugleliv bli borte, for alltid. En 16 år gammel regulering i dette området, kan ikke gå foran menneskers trivsel og helse. Det blir feil å bygge barnehage ved å ødelegge et eksisterende godt bomiljø og daglig brukt naturområde. Området, cirka 2300 kvm, ligger som et tun mellom boligene og blir 100 % ødelagt som natur. Etter vår mening er det andre utmerkede alternativer i bydelen med denne størrelse, som ikke har tilsvarende negative konsekvenser, selv om de ikke er regulert til formålet per i dag. Dette er imidlertid kun snakk om vilje. Midlertidige barnehager kan utmerket brukes inntil formaliteter er i orden for andre tomter. Plan- og bygningsetaten skriver at "terrengbearbeidelsen er forsøkt utført på mest hensiktsmessig måte, samt at den eldste vegetasjon er innmålt for å kunne bevare mest mulig av denne". Dette er ut fra hva vi oppfatter av planene det rene "sludder", da terrenget blir så gjennomgripende endret at "å bevare mest mulig", i praksis vil være lik null. Utleielokaler og at utearealet i barnehagen skal være tilgjengelig utover kvelden blir framstilt som en fordel for oss, hvilket er å snu saken på hodet. Det medfører selvsagt bare mer trafikk og støy.

Pkt. 4
Trafikksikkerheten i forbindelse med kjøring til /fra barnehagen er vi uenig i at er ivaretatt, især når Plan- og bygningsetaten kan hevde at "utkjøring i Lambertseterveien forutsettes tilstrekkelig vurdert i reguleringssaken". Reguleringssaken ble vedtatt for 16 år siden. Det har faktisk skjedd noe med trafikken på disse årene! Dessuten bygges det i disse dager et storsenter like i nærheten med 750 parkeringsplasser. En av hovedveiene dit er nettopp Lambertseterveien.

Vi har
bedt at Fylkesmannen vurderer denne anken, ikke bare ut fra jus og hva utbygger har rett til, men at det er mennesker som skal leve her. Ut fra foranstående ber vi om at det utvises skjønn. En utbygging er for oss en ødeleggelse av vår bolig og vårt boligmiljø. En befaring og sunn fornuft vil bekrefte at dette kort sagt ikke er tomt for en barnehage. Planene må stoppes. Det kan da ikke være slik at det bygges barnehager i panikk for å oppfylle en plan, uten hensyn til andre menneskers trivsel og helse? Med vilje til løsninger lar det seg gjøre finne løsninger til beste for barn og barnefamilier uten å måtte ødelegge et godt bomiljø og flott naturområde for alltid.

Hilsen boligeierne i Gamlehagen 17

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere